Očekivana reakcija
35

Amerikanci i Kanađani razočarani odlukom suda o ruskoj 15-godišnjoj klizačici

N. K.
Kamila Valieva (Foto: EPA-EFE)
Kamila Valieva (Foto: EPA-EFE)
Izvršna direktorica Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država Sarah Hirshland razočarana je odlukom Suda za sportsku arbitražu (CAS) da dozvoli ruskoj klizačici Kamili Valijevoj da nastavi s takmičenjem u Pekingu.
"Razočarani smo porukom koju ova odluka šalje. Kolektivna je odgovornost cijele olimpijske zajednice da zaštiti integritet sporta i da od sportista, trenera i svih uključenih zahtjeva da budu na najvišem nivou. Sportisti imaju pravo da znaju da se takmiče pod jednakim uslovima. Nažalost, danas im se to pravo uskraćuje. Čini se da je ovo još jedno otkrivanje ruskog zanemarivanja 'čistog' sporta. Znamo da ovaj slučaj još nije zatvoren i pozivamo sve u olimpijskom pokretu da nastave da se bore", poručila je.
Podsjetimo, CAS je odlučio da ne izrekne privremenu suspenziju 15-godišnjakinji koja je u decembru pala na doping testu.

Vijeće suda je saopštilo da bi sprječavanje mlade klizačice da se takmiči nanijelo Ruskinji nepopravljiivu štetu, a nakon Amerikanaca oglasio se i Olimpijski komitet Kanade.

"U potpunosti smo posvećeni čistom sportu i čvrsto vjerujemo da niko ko je umiješan u doping ili druge koruptivne radnje ne treba biti dio olimpijskog pokreta. Vjerujemo da je odluka suda rezultat poštenog procesa, ali izuzetno smo razočarani ovim rezultatom", istakli su.

Inače, Kamilu već sutra očekuje takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji gdje je favorit za najsjajnije odličje.