13 aplikacija
5

Više od pola miliona prevarenih korisnika Androida preuzelo malware s Google Playja

Klix.ba
Više od pola miliona korisnika uređaja s operativnim sistemom Android preuzelo je malware skriven u igrama koje predstavljaju simulacije vožnje.

Zaposlenik kompanije ESET Lukas Stefanko je na Twitteru objavio detalje o 13 igara istog developera koje je bilo moguće preuzeti s Google Playja, a dvije od njih su bile u trendingu. Sve ove aplikacije su zabilježile broj preuzimanja veći od 580.000 prije nego ih je Google povukao.

Svi koji su preuzimali aplikacije očekivali su igru vožnje automobila ili kamiona, a umjesto toga su dobili nešto što se činilo kao neispravna aplikacija koja se svaki put "rušila" pri pokretanju. Međutim, zapravo su preuzimali sadržaj s druge domene registovane na developera u Istanbulu te su instalirali malware u pozadini brišući ikonicu aplikacije u pozadini.

Još uvijek nije poznato šta zlonamjerne aplikacije rade, ali se malware aktivirao pri svakom uključivanju uređaja s Androidom te je imao puni pristup mrežnom saobraćaju, a to se može iskoristiti za krađu podataka.