Pripremaju ih za posao
16

Univerzitet u Tulsi trenira cyber špijune

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Univerzitet u Tulsi u Oklahomi nudi dvogodišnji studij iz cyber špijunaže. Svi oni koji završe taj studij vrlo lako mogu dobiti posao u CIA-i, Agencij za nacionalnu sigurnost (NSA) ili američkoj Tajnoj službi.

Studenti tokom studiranja uče kako pisati kompjuterske viruse, upadaju u kompjuterske mreže, kradu šifre i sakupljaju informacije sa digitalnih uređaja. Oko 85 posto onih koji su diplomirali na ovom programu već rade za NSA.

Ovaj malo poznati program je 1998. godine pokrenuo Indijac Sujeet Shenoi. Kako kaže Shenoi, studenti pored praktične nastave uče i teoriju. Svaki od studenata je također zaposlen u nekom od policijskih laboratorija u kampusu.

"Odmah ih bacim među profesionalce. Tako postaju neustrašivi", kazao je Shenoi.

Većina njihovog posla se sastoji u prikupljanju informacija i dokaza protiv pedofila. U nekoliko prilika ti studenti su riješili i neke slučajeve ubistava tako što su provaljivali u elektronsku poštu koja je povezivala ubice sa njihovim žrtvama. Zajedno sa Tajnom službom oni su razvili i tehniku skidanja informacija sa oštećenih pametnih telefona, GPS uređaja i ostalih digitalnih uređaja, prenosi Daily Mail.

"Studenti iz Tulse dolaze u naše redove puni iskustva. Ovo je jedna od malobrojnih škola koje na ovakav način sarađuju sa policijom i vladom", kazao je Neal Ziring, zvaničnik NSA.

Mnogi koji počnu pohađati nastavu u Tulsi su bivši vojni veterani koji traže novu karijeru. Njih dvije trećine postanu, kako ih Shenoi naziva, cyber nindže, individue koje su ekstremno kvalifikovane za sve vrste cyber operacija.