{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Ultrasonične robotske rukavice za pregled grudi

25.8.2012. u 16:30
3
3
Ultrasonične robotske rukavice za pregled grudi
3
Ultrasonične robotske rukavice za pregled grudi
Tri inovatora sa Univerziteta Singularity u San Francisku su razvili robotsku rukavicu sa ultrasoničnim snezorima koji mogu detektovati kvržice u grudima kao i abnormalnosti limfnih čvorova.
Ukoliko se ikada bude masovno proizvodila i učinila dostupnom javnosti, ova rukavica bi ljudima koji žive u ruralnim i zabačenim predjelima omogućila isti tretman i pregled koji se može dobiti i kod doktora.

Diplomski program univerziteta izaziva sve diplomce da naprave nešto što će imati utjecaja na bar jednu milijardu ljudi u narednih deset godina. Ovaj trojac je došao na ideju o Med Sensation, rukavicu u čijem se svakom prstu nalaze senzori koji detektuju temperaturu, vibracije i zvuk.

"Naš tim je napravio rukavicu koja rješava problem nemogućnosti odlaska doktoru na fizički pregled. Pošto se senzorska tehnologija svakodnevno poboljšava i postaje jeftinija, mi vjerujemo da je došlo vrijeme za ovakve rukavice da se počnu koristiti u medicinske svrhe", rekla je Fransiska Hadiwidjana, koja je zajedno sa kolegama Andrewom Bisharom i Elishai Ezrom došla na ovu ideju.

Već postoje senzorske rukavice koje se koriste prilikom hirurških zagvata, ali ovo su prve rukavice koje se fokusiraju na generalni fizički pregled.

Projekat trenutno finansira samo Univerzitet Singularity.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: