Efikasnija od postojećih
49

Ultra bijela boja bi mogla smanjiti potrebu za klima uređajima

D. B.
Bijele kuće nekima izgledaju "dosadno", ali bi upravo one mogle "spasiti planetu".

USA Today piše da su naučnici s Univerziteta Purdue razvili ultra bijelu boju koja reflektira 98,1 posto sunčevih zraka dok emitira infracrveno zračenje. Zbog toga površina ostaje hladnija u odnosu na okolinu te bi nova ultra bijela boja mogla efikasno zamijeniti klima uređaje u nekim slučajevima. Ova bijela boja je dobila Guinnessov certifikat zbog svoje "rekordne bjeline", a mnogo je efikasnija od obične boje koja zapravo zagrijava površine. Krov površine 93 kvadratna metra obojen novom bijelom bojom bi dao snagu hlađenja od 10 kW snage hlađenja, što je više u odnosu na klima uređaje koji se koriste za većinu kuća.

Danas već postoje boje koje reflektiraju toplotu, ali reflekcija sunčevih zraka ne prelazi 90 posto te ove boje ne hlade površine.

Trik je u korištenju visokog omjera barij sulfata, spoja koji se često koristi za kozmetiku i foto papir, i to u česticama različitih veličina. Širi raspon veličina čestica pomaže u raspršivanju više svjetlosnog spektra, ćime se reflektira više sunčevih zraka.

Kada će se nova bijela boja pojaviti u prodaji, zasad nije poznato, ali ta namjera postoji. Patenti su već registrovani, a bijela boja bi trebala postati novo "oružje" u borbi protiv klimatskih promjena. Mogla bi eliminisati potrebu za klima uređajima u nekim domovima, posebno u toplim regijama s dosta sunčeve svjetlosti. Također, mogla bi pomoći u smanjenju emisije gasova i potrošnji energije te uštedjeti novac tokom toplih ljetnih dana.