Efikasan i praktičan
51

Ukrajinska vojska predstavila novi dron bombarder SkyKnight

D. B.
Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je interesantne informacije o novom dronu bombarderu domaće proizvodnje.

Riječ je o dronu pod nazivom SkyKnight male veličine, no s velikom razornom moći. Letjelica je slična komercijalnim dronovima, ali je modificirana za ratovanje. Ograničene informacije objavljene na Telegramu govore da dron ima četiri kraka s po dva propelera, naprijed nalaze senzori, dok je kamera okrenuta prema dolje. Također, na "leđima" je smještena baterija, a naoružanje se nalazi ispod trupa drona. Bomba je teža tri do pet puta od tipične ručne granate.

"Dron se može koristiti protiv stacionarnih i pokretnih meta, od tenkova, preko oklopnih vozila, artiljerije i drugih sistema pa do pješadijskih jedinica u pokretu i u rovovima, odnosno protiv svake mete koja potiče od ruske vojske. Teret drona može biti efikasan i razoran protiv pješadije", izjavio je analitičar Samuel Bendett.

Ukrajinci nisu specifično naglasili svrhu drona, no vjerovatno će ga koristiti za bombardovanje dronova. Dronovi su se na sličan način koristiti i u regiji Donbas 2018. godine, odnosno prije ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, taktika se nastavila koristiti od februara 2022. godine, a mali dronovi su se pridružili srednjim i velikim u arsenalima obje države.

Što se tiče drona SkyKnight, riječ je o domaćoj proizvodnji s tim da su preuzeti dijelovi dronova za rekreativce, a dizajniran je s fokusom na lako sklapanje umjesto na estetiku. Ovo je izuzetno važno za Ukrajinu s obzirom na činjenicu da je kompanija DJI zabranila prodaju svojih dronova u Ukrajini i Rusiji.

SkyKnight može automatski letjeti prema meti koju operater izabere, čak i kada je komunikacija izgubljena.