Udvostručen prenos podataka mobilnim uređajima

S
SRNA
21.11.2012. u 15:37
2
0
Udvostručen prenos podataka mobilnim uređajima
2
Udvostručen prenos podataka mobilnim uređajima
Količina podataka koja se prenosi mobilnim uređajima udvostručena je u posljednjih godinu dana, zahvaljujući korištenju servisa za videosnimke, saopštila je danas švedska kompanija Ericsson.
Količina podataka izmjerena u trećem kvartalu bila je dvostruko veća nego prije godinu dana i povećana je za 16 posto u odnosu na drugi kvartal.

Ovaj trend će i dalje rasti, a količina informacija koje se prenose mobilnim mrežama udvostručuje se na godišnjem nivou u posljednjih šest godina, zahvaljujući sve većem korištenju videosadržaja.

Mobilnim saobraćajem trenutno dominiraju kompjuteri i tablet računari, ali će do 2018. godine njihov udio biti izjednačen sa pametnim telefonima, navodi Ericsson.

Oko 40 posto svih telefona prodatih u trećem kvartalu spadaju u klasu pametnih telefona, a ovi uređaji pretvorili su društvene medije u aktivnost kojom se korisnici bave tokom čitavog dana, navodi se u studiji.

"To je počelo da vrši uticaj i miješa se sa drugim navikama, kao što je gledanje televizije i ostalih video-sadržaja. Ove dvije aktivnosti sada se obavljaju paralelno ili se čak spajaju u novu vrstu ponašanja", dodaje Ericsson, a prenosi AFP.

Očekuje se da će u 2018. godini širom svijeta biti 9,3 milijardi pretplatnika na usluge mobilne telefonije, dok ih trenutno ima 6,6 milijardi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: