Tehnologija
12

U budućnosti neće biti daljinskih upravljača

Klix.ba
Ketan Banjara, jedan od dizajnera PredictGaze-a, tehnologije koja kombinuje detekciju pogleda, prepoznavanje gesti te prepoznavanje izraza lica, želi kreirati prirodnije načine na koje se može kontrolisati sve od televizije pa do automobila.

Iako se mnogi ljudi tek sada po prvi put susreću sa uređajima sa ekranima osjetljivim na dodir, PredictGaze je jedna od nekoliko kompanija koje smatraju da budućnost leži u kontroli bez dodira. Pošto se u većini uređaja danas nalaze kamere, takvu budućnost nije teško zamisliti.

Njihova tehnologija se trenutno testira u trgovinama u Japanu u kojima kamere prate spol kupca i vrijeme zadržavanja pred policama sa određenim artiklima. Vlasnici se nadaju da će dobijene informacije poboljšati prodaju ukoliko se artikli bolje razmjeste po trgovini.

Mogućnosti korištenja ove tehnologije su velike. Aplikacija može varirati od sprečavanja djece da gledaju neprimjerene televizijske kanale pa do praćenja očiju i upozoravanja ukoliko vozač postane pospan za volanom svog automobila.

Tehnologija ove kompanije kombinuje mogućnost mašinskog učenja i algoritama kompjuterske vizije u softveru koji može koristiti i standardne kamere kako bi odredio u kojem pravcu neko gleda, kojeg je spola osoba, da li se smije te još mnogo toga. Softver takođe može prepoznavati i geste nakon kojih aktivira određene radnje uređaja.

"Nismo okupili nekoliko različitih tehnologija na jedno mjesto. Ovo se jako razlikuje od toga. Ovo je samo jedna tehnologija koja može da prepoznaje lice, geste i poglede", rekao je Banjara.

Iz kompanije su rekli da se sve informacije procesuiraju na uređaju te da se ne šalju na udaljene servere radi procesuiranja. Takođe, ništa od onoga što kamera snima se ne čuva.