Najbolji na tržištu
30

Sony razvio nove senzore za još oštrije i kvalitetnije fotografije na mobitelima

Klix.ba
Foto: Expert Reviews
Foto: Expert Reviews
Sony se može pohvaliti vodećim senzorima slike na kamerama mobilnih uređaja, a kompanija je sada razvila još noviji dizajn senzora pod nazivom IMX586 koji povećava rezoluciju slike na 48 efektivnih megapiksela (8000 x 6000).

Kvalitet fotografije ne ovisi nužno o povećanju megapiksela jer to može biti kontraproduktivno. Međutim, manji pikseli često vode do mutnih fotografija pri slabom osvjetljenju.

Pikseli od 0,8 mikrona, koji se koriste u novom Sonyjevom senzoru slike, će biti najmanji na tržištu. Ali iz Sonyja kažu kako će svakom pikselu omogućiti da koristi signale iz četiri susjedna piksela, što navodno podiže osjetljivost na ekvivalent od 12-megapikselnih fotografija snimljenih s 1.6-mikronskim pikselima.

Foto: Sony
Foto: Sony

Mobiteli kao što su Nokia 808 PureView ili Huawei P20 Pro eksperimentisali su sa sličnim senzorima s 40 megapiksela i više, ali Sonyjev IMX586 vjerovatno će biti najbolje rješenje do sada.

Sony je zadržao veličinu dijagonale senzora od osam milimetara, što znači da neće biti potrebe za umetanjem prevelikih kamera u mobitele, mada će objektiv ispred senzora igrati veliku ulogu u fotografisanju.

Japanski tehnogigant bi senzore IMX586 trebao početi ugrađivati u mobitele od iduće godine. Prvi primjeri senzora naći će se na tržištu od septembra ove godine po cijeni od 27 dolara po jednom senzoru.