Prodajni hit
43

Sony prodao 100 miliona primjeraka konzole PlayStation 4

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Sony proslavlja značajan jubilej, a to je 100 miliona prodanih konzola PlayStation 4.

Konzola PS 4 je Sonyjev prodajnih hit, a u kvartalu završenom 30. juna je prodano 3,2 miliona primjeraka. To znači da je kompanija dosad ukupno prodala 100 miliona primjeraka konzole. U prethodnom kvartalu je Sony stigao do 96,8 miliona prodanih konzola.

Iako je činjenica da prodaja usporava, PS 4 je ipak u kategoriji kućnih konzola najbrže dostigla brojku od 100 miliona prodanih primjeraka. Time su nadmašene konzole Sony PlayStation 2 i Nintendo Wii. PS 4 je dostigao cilj nakon samo pet godina i sedam mjeseci prodaje. Uspjeh je ostvaren nakon manje od tri godine od dostizanja brojke od 50 miliona prodanih primjeraka.

Prodaja je bila konstantno snažna kada je riječ o četvrtoj generaciji. Godine 2017. je prodano 19, a prošle 17,8 miliona primjeraka. Sony je također saopćio da je prodaja digitalnog sadržaja veća od 50 posto s obzirom na to da sve više ljudi kupuje digitalne igre u odnosu na fizičke disk kopije.

Nova generacija konzole PS5 se očekuje tokom jeseni 2020. godine. Sony obećava da će podržavati 8K grafiku, 3D audio, da će imati SSD memoriju i mogućnost pokretanja naslova namijenjenih konzoli PS4. Koristit će osmojezgreni procesor baziran na AMD-ovoj Ryzen liniji treće generacije.

Microsoft također priprema svoju konzolu Xbox Project Scarlett za sezonu prazinka 2020. godine. Zasad nije poznato koliko je Microsoft dosad prodao konzola Xbox One, ali analitičari procjenjuju da se radi o između 30 i 60 miliona primjeraka.