Poslovna komunikacija
19

Slack zbog sankcija počeo gasiti profile u Rusiji

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nekoliko organizacija u Rusiji je ostalo bez usluga aplikacije Slack nakon što su im ugašeni profili.

Aplikacija Slack je u vlasništvu kompanije Salesforce, koja je počela gasiti profile korisnika iz Rusije, a to je rezultat sankcija koje su uvedene ovoj zemlji zbog invazije na Ukrajinu.

Profili se gase uglavnom organizacijama koje su direktno pogođene sankcijama.

Slack kompanijama služi kao glavna forma komunikacije, može se koristiti i za dijeljenje fajlova u okviru organizacija pa uglavnom sadrži mnogo važnih podataka. Organizacije koje su iznenada izgubile pristup profilima bi mogle ostati i bez šanse da preuzmu svoje podatke ukoliko se ranije nisu pripremile za mogućnost ukidanja pristupa Slacku.

Salesforce je ranije ovog mjeseca najavio da napušta biznis u Rusiji. Navedeno je da Slack ima mali broj korisnika u ovoj zemlji te da je već počelo prekidanje veza s njima.

"Slack mora poduzeti aktivnosti kako bi ispoštovao sankcije u SAD-u i drugim zemljama u kojima ima operacije, a one uključuju gašenje profila bez prethodne najave, kako nalaže zakon. U kontaktu smo s klijentima na koje se odnose sankcije kada je riječ o njihovom statusu, a na način na koji to dopušta zakon", saopćeno je iz Slacka.

Slack ne briše podatke ruskih klijenata, ali sankcionisane organizacije im neće moći pristupiti do ukidanja sankcija.