{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Singapur ima najbrži internet na svijetu, a BiH gotovo najsporiji u regiji

24.9.2018. u 14:18
83
139
Singapur ima najbrži internet na svijetu, a BiH gotovo najsporiji u regiji
83
Singapur ima najbrži internet na svijetu, a BiH gotovo najsporiji u regiji
Najbrži internet na svijetu ima Singapur, a najsporiji Jemen, dok Bosna i Hercegovina ima gotovo najgori internet u regiji, podaci su opsežnog istraživanja britanskog cable.co.uk.
Rezultati istraživanja prikazani su kao prosječne brzine downloada u megabitima po sekundi. Tako je u Singapuru prosječna brzina interneta 60,39 megabita po sekundi. Potom je Švedska na drugom mjestu sa 46 megabita po sekundi te Danska na trećem mjestu s brzinom interneta od 43,99 megabita po sekundi.



Naprimjer, za skidanje filma od osam gigabajta u HD rezoluciji u Singapuru je potrebno manje od 20 minuta, a skidanje istog filma u Jemenu trajalo bi više od dva dana. Inače, prosječna brzina interneta u Jemenu je 0,31 megabit po sekundi.

Kada je riječ o brzini interneta u regiji, prema podacima cable.co.uk, najbrži internet ima Slovenija 21,14 megabita po sekundi te potom Hrvatska 15,60 megabita po sekundi. Potom slijede Srbija, Kosovo, Makedonija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

Brzina interneta u BiH je svega 7,37 megabita po sekundi, a u Crnoj Gori 6,74 megabita po sekundi.

Među zemljama s najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije, dok je u Africi više od polovine zemalja s najslabijim performansama, objavio je cable.co.uk koji pruža savjetodavne usluge o britanskim davaocima usluga interneta, TV-a i telefonije.

Istovremeno, 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod deset megabita po sekundi, što je, tvrde stručnjaci, minimalna brzina koja može odgovoriti potrebama jedne porodice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: