Klix.ba u Monacu
2

Samsung Euroforum - tehnologija za 2013. godinu

Klix.ba
Na ovogodišnjem Euroforumu, koji se održao u Monacu od 3. do 6. februara, Samsung je predstavio svoje adute kojima namjerava osvojiti tržište u 2013. godini. Forumu su prisustvovali mediji i partneri iz cijele Evrope, a Klix.ba je bio pozvan kao jedini medij iz BiH.

Smart i green su definitivno bile dvije riječi koje su se najčešće mogle čuti, a predstavljaju naglasak na smart tehnologiju te energetsku efikasnost i zaštitu okoliša.

"Evropa je dinamična regija koja nastavlja biti u središtu Samsungovog poslovanja i stalan je izvor naše inspiracije“, izjavio je S.P. Kim, predsjednik i glavni izvršni direktor Samsung Electronics Europe.

"Od pametnih televizora, koji daju novo značenje gledanju televizije, do hiper povezanih fotoaparata, inteligentnih kućanskih aparata te najsvestranijih računara, naša evropska linija proizvoda odražava našu predanost zadovoljavanju normi i korisnika te uklanjanju barijere između ljudi i sadržaja. Našim evropskim kupcima želimo pružiti ne samo ono što oni žele, već ono o čemu nikad nisu mogli ni sanjati“.

Prema obećanju, Samsung je na Euroformu predstavio značajne inovacije vezane za televizije, kućanske aparate, povezive kamere, računare i printere. To pokazuje kako je redefinirana kategorija proizvoda u gotovo svim linijama proizvoda, te kako je osvježeno tržište potrošačke elektronike pronalaženjem sadržaja, intuitivnim kontrolama i personaliziranim iskustvima korisnika.

Zvijezda među televizorima je svakako bio 85S9, prvi Ultra High Definition televizor veličine 85 inča. Televizor UHD 85S9 pruža do četiri puta veću rezoluciju Full HD zaslona kako bi prikazao neusporedive detalje i savršeno čistu sliku. Također, uključuje pogon koji automatski pretvara HD i Full HD sadržaj u UHD rezoluciju te tako pruža potpuno novi svijet gledateljskog iskustva.

Imali smo priliku vidjeti i Samsungovu novu liniju računara, koja se u Evropi sastoji od dva nova uređaja koja kombiniraju snažne performanse i izuzetan dizajn. Moćna Serija 7 Chronos i prijenosnik Serije 7 Ultra Notebook opremljeni su kako bi bili pogodni za poslovne i zabavne aplikacije.

Uz snažne mobilne proizvode, Samsung je također naglasio i svoju vodeću poziciju na globalnom tržištu monitora. Monitor LED Serija 9 (S27B970) spaja performanse, dizajn i kvalitet slike te podiže četverostruku HD rezoluciju koja je sposobna prikazati četiri puta kvalitetnije detalje u odnosu na običan HD. Serija 9 prikazuje najsitnije detalje i omogućava glatku gradaciju boja i najšire uglove gledanja.

Od kućanskih aparata posebno su nas se dojmili ugradbena pećnica (NV70F7) i Smart pećnica (MC32F606) koje posjeduju tehnologiju pametnog senzora. Oba aparata su izrađena kako bi pomogli potrošačima sačuvati prostor u kuhinji te uštedjeli trud i vrijeme za pripremu zdravih i ukusnih obroka.

Nova Samsung EcobubbleTM mašina za veš (WF80F5E) koristi svoj jedinstveni generator mjehurića koji stvara mjehuriće pomiješane sa zrakom i deterdžentom. Rezultat je brže prodiranje u tkaninu, moćno čišćenje pomoću hladne vode te mogućnost uštede energije potrošača.

Za kraj, Samsung NaviBot CornerClean (VR10F71) nema nijednog slijepog ugla u čišćenju te čisti razne površine. Četka POP-OUTTM i sistem Visionary MappingTM Plus, koji uključuju i senzore za prašinu, čine ga jednim od vodećih dostupnih robota čistača.