Proizvod firme Anduril
13

SAD će od sljedeće godine koristiti Roadrunner, ubicu dronova

D. B.
Osnivač kompanija Anduril, Palmer Luckey, za Bloomberg je potvrdio da Ministarstvo odbrane SAD-a planira početi koristiti dron pod nazivom Roadrunner od 2024. godine.

Riječ je o dronu s mlaznim motorom i vertikalnim polijetanjem i slijetanjem, koji kontroliše umjetna inteligencija i koji predstavlja inovaciju u industriji dronova. Djeluje kao zračni presretač koji se može vratiti u bazu ukoliko promaši metu ili ako dođe do otkazivanja misije.

Roadrunner je interesantna bespilotna letjelica koja ima višestruku ulogu, može obarati projektile i druge dronove, ali i obavljati izviđačke misije. Opisan je kao "autonomna letjelica s dva mlazna motora", dok su ga mediji nazvali "dronom ubicom" i "novom kombinacijom drona, bombe i bumeranga s AI tehnologijom".

Bespilotna letjelica je duga 1,8 metara, polijeće i slijeće vertikalno te može sama eksplodirati poput navodećeg projektila. Ako promaši metu, vraća se na mjesto lansiranja, zbog čega se i poredi s bumerangom. Palmer je najavio da će se Roadrunner uskoro početi upotrebljavati.

Ovaj dron se povezuje i s Ukrajinom, a i sam Palmer je kazao da su dronovi ključni u strategiji obje strane. Kada je dobio direktno pitanje da li će se Roadrunner naći u Ukrajini, odgovorio je da je to "komplikovano" te da o tome odlučuje vlada i drugi faktori.

Kompanija Anduril ima i drugih zainteresovanih klijenata izvan SAD-a za svoj novi dron uključujući evropske zemlje poput Velike Britanije.