{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Robot koji oponaša kretnje crva

F
11.8.2012. u 15:30
2
5
Robot koji oponaša kretnje crva
2
Robot koji oponaša kretnje crva
Inženjeri su razvili robota koji oponaša kretnje crva, puzeći po površini tako što steže i rasteže dijelove tijela. Ta tehnika omogućuje da robot bude izrađen od mekih materijala kako bi se mogao uvlačiti u uske prostore i prilagoditi oblik teškom terenu.
Darpa, istraživački laboratorij Pentagona, podupro je projekt što upućuje na moguću vojnu primjenu robota. Dizajnirali su ga stručnjaci s Massachusetts Institute of Tehnology i Sveučilišta Harvard u suradnji s Nacionalnim sveučilištem u Seoulu.

Autori su u u članku objavljenom u stručnom časopisu IEEE/ASE Transaction on Mechatronics, istakli da robotu-crvu meko tijelo, omogućuje velike deformacije i prolaz kroz male otvore te ponovo vraćanje oblika, kao i da preživljava veliku silu udara kod padova. Dodali su da upotreba robota-crva pomaže smanjiti buku koje takve naprave proizvode, što ga čini prikladnim za izvidničke namjene.

U ranijim pokušajima stvaranja takvoga robota koristila se guma te zračne i pneumatske pumpe. No, roboti su zbog toga bili teži i manje praktični za upotrebu u stvarnom životu. Umjesto toga, znanstveni tim je pumpe zamijenio umjetnim mišićima, žicama od nikla i titana koje se na određenim temperaturama mogu stisnuti i rastegnuti.

Tim je stvorio algoritam koji naizmjence šalje impuls stezanja kroz pet segmenata stroja, stežući tubus i pomičući ga prema naprijed, brzinom od oko 5mm u sekundi. Dva dodatna mišića postavljena su sa strane stroja za skretanje lijevo i desno, čime mu se kontrolira smjer.

Robot-crv samo je jedan od životinjskih strojeva čiji razvoj koje financira Darpa. Među ostalima su tu i robot-gepard koji može juriti 29 kilometara na sat, sićušni avion nalik kolibriju opremljen kamerom i Alphadog, četveronožni robot namijenjen nošenju vojne opreme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: