Veliki značaj za trgovinu i finansije
5

Proradio superbrzi optički kabl za zemlje daleke Azije

SRNA
Zemlje daleke Azije od danas mogu da koriste podvodni superbrzi optički kabl koji povezuje Japan, Maleziju, Singapur i Filipine.

Razlika u brzini prenosa podataka možda se čini malom, ali može da ima veliki značaj za trgovinu i finansijske poslove u čitavom regionu, prenio je BBC.

"Trgovina visokih frekvencija" odvija se pod kontrolom kompjutera, koji za manje od sekunde obave stotine hiljada transakcija, a sve promjene detektuje program koji očitava tržišne uslove.

Stručnjaci navode da za suparničke hedge fondove i banke veličina zarade ili gubitka zavisi od pobjede nad konkurentima za djelić sekunde.

"Sve banke dobijaju podatke istovremeno, a njihovi kompjuteri su svi isti, sa istom brzinom procesora, pa vrijeme koje je potrebno da komanda stigne do berze dobija na značaju. Ako sve banke dođu do iste poslovne odluke, pobijediće ona koja prva dostavi transakciju glavnom kompjuteru", izjavio je Ralf Silva, strateg kompanije "Silva Research Network".

Transfer podataka od 40 gigabita u sekundi je ekvivalentan preuzimanju DVD-ja visoke definicije sa interneta za oko dvije sekunde.