VIDEO
/
Overade sklopiva kaciga za sigurnost biciklista

Klix.ba
3.2.2013. u 20:30
16
1
Overade sklopiva kaciga za sigurnost biciklista
16
Biciklističke kacige vjerovatno nisu nikome drage iako su veoma važne za sigurnost u vožnji. Mnogi ih smatraju nepraktičnim i ružnim zbog njihove veličine, no, francuski dizajneri imaju rješenje.


Dizajner Philippe Arrouar i njegov partner Clement Cailleau su dizajnirali sklopivu kacigu Overade za koju se nadaju da će vratiti sigurnost na ceste. Radi se o kvalitetnoj kacigi koja štiti glavu bicikliste, ali i prostor kada je on ne koristi. Kaciga se može sklopiti na trećinu od originalne veličine tako da lako može stati u torbu.

Dizajneri su problem s običnim kacigama uočili 2007. godine kada se u Parizu pojavila usluga iznajmljivanja bicikala. Mnogi biciklisti uopće nisu nosili kacige, a kao razlog su naveli to što su neudobne i što nemaju atraktivan izgled te što ih je teško odložiti kada se ne koriste.

Kacigu je moguće naručiti na stranici Ulule.com, a početna cijena je 97 dolara. Dizajneri rade na viziru koji se može ukloniti te na zaštiti od kiše i snijega. Kaciga će biti ponuđena u crnoj ili bijeloj boji, a pravit će se od ABS plastike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: