Tehnologija
0

Održana automobilska utrka između čovjeka i robota

Klix.ba
Automobilska utrka između robotskog vozila i čovjeka je završena pobjedom u korist čovjeka, ali sa malom razlikom. Utrka je vožena na stazi Thunderhill u Californiji, a učestvovali su Audi TTS koji je u stanju sam voziti stazom i vozač trkaćih automobila, koji je od ranije poznavao stazu.

Vozač je uspio završiti utrku samo nekoliko sekundi prije robotskog vozila. Utrka je bila dio istraživanja koje ima za cilj da razvije kontrolni sistem pomoću kojeg će automobili postati autonomniji.

Robotski automobil su razvili naučnici iz Centra za automobilsko istraživanje na Univerzitetu Stanford. Nazvano Shelley, ovo autonomno vozilo je bilo opremljeno senzorima koji određuju poziciju na ulici, šalju informacije o prijanjanju guma na podlogu te izračunavaju najbolju moguću putanju oko staze, prenosi BBC.

Staza Thunderhill je izabrana jer ima 15 krivina koje automobilu daju različite izazove. Neke od krivina se mogu proći velikom brzinom, dok se na nekim mora dosta usporiti.

"Ono što ljudi konstantno rade je to da osjećaju granice automobila koji voze i tjeraju ga da radi samo malo bolje. Tu oni imaju prednost. Mi učimo šta oni rade na stazi i ta nova znanja ćemo ubaciti u algoritam automobila. Naš cilj je da kopiramo neke osobine profesionalnih vozača trkaćih automobila i pretvorimo ih u sigurnosne sisteme za obične automobile", kazao je profesor Chris Gerdes.