LivesOn izazvao kontroverze
15

Novi Twitter servis objavljuje poruke i nakon smrti korisnika

Klix.ba
Novi Twitter servis, koji omogućava objavljivanje kratkih poruka i nakon smrti korisnika, je izazvao negodovanje javnosti.

Servis LivesOn analizira poruke koje pišu korisnici te uči i registruje sve ono što korisnici vole, ali i sintaksu kojom se koriste, kako bi i nakon njihove smrti objavljivao poruke sličnog sadržaja i oblika.

U reklami za ovaj servis, koji će biti lansiran u martu ove godine, stoji: "Čak i kada vaše srce prestane kucati, vi ćete i dalje objavljivati poruke na Twitteru".

"Servis će zasigurno podijeliti mišljenja javnosti. Neki će ga smatrati uvredljivim, dok će drugima biti zabavan. Razmišljajte o ovom servisu kao načinu da nastavite živjeti i nakon smrti. Zamrzavanje tijela za neko buduće oživljavanje košta čitavo bogatstvo, a ovo je besplatno", rekao je Dave Bedwood, partner u marketinškoj agenciji Lean Mean Fighting Machine koja razvija servis.

Iz kompanije su rekli da su na ovu ideju došli još 2011. godine, prenosi Daily Mail.

LivesOn koristi algoritme vještačke inteligencije za analiziranje ponašanja korisnika i njihovog stila pisanja. Pomoću tih algoritama servis će pretraživati internet i objavljivati stvari koje je korisnik volio, ali će također i oponašati način na koji je korisnik komunicirao.

"Bog ne postoji, serveri postoje. Prijavite se za stvarni život poslije smrti", stoji na oficijelnoj stranici servisa LivesOn.