Uspješan test
5

Nova testna raketa kompanije SpaceX kratko lebdjela tokom prvog slobodnog leta

D. B.
Kompanija SpaceX je kasno u četvrtak po lokalnom vremenu uspješno lansirala testnu verziju svoje nove velike rakete koja je lebdjela u zraku nekoliko sekundi, a potom se spustila na tlo.

Testno lansiranje je objavljeno u Teksasu, a raketa nije poletjela visoko jer je ovo bio tek prvi let iznad tla pomoću nove generacije raketnog motora kompanije SpaceX.

Raketa je testni prototip buduće rakete pod nazivom Starship. To je dosad najambiciozniji koncept rakete kompanije SpaceX, a dizajnirana je tako da se može koristiti više puta za slanje tereta i ljudi u svemir, odnosno na destinacije kao što su Mjesec i Mars.

Baš kao što je slučaj s raketom Falcon 9, Starship bi trebao slijetati uspravno na Zemlji ili daleke svjetove, a potom na isti način polijetati.

Međutim, do lansiranja u svemir treba još dosta vremena, a to posebno važi za slijetanje na druge planete. SpaceX prvo treba procijeniti osnovni dizajn rakete kao i novorazvijeni glavni motor pod nazivom Raptor. Upravo to je bio cilj prvog testa.

Pomoću jednog Raptor motora postavljenog na bazu rakete, Starship je kratko lebdio iznad postrojenja u Boca Chici u Teksasu, pomjerao se bočno, a potom sletio u uspravnom položaju. Cijeli test je trajao oko 15 sekundi, ali je demonstrirao osnovne mogućnosti lansiranja i slijetanja koje će biti potrebne Starshipu u budućnosti.

SpaceX je pokušao obaviti test u srijedu, ali je nakon paljenja motora odgođen zbog lošeg vremena.

Novi testovi su planirani u narednim mjesecima, a SpaceX radi na još dva Starship prototipa koji će letjeti više u zrak. Starship bi trebao sletjeti na Mjesec bez posade u naredne dvije godine, a za četiri godine bi na mjesečevu površinu trebao ponijeti posadu. Finalna verzija Starshipa će imati šest Raptor motora.