{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici pronašli način da iz virusa sakupljaju energiju

14.8.2012. u 13:04
7
2
Naučnici pronašli način da iz virusa sakupljaju energiju
7
Naučnici pronašli način da iz virusa sakupljaju energiju
Mnogi naučnici su u potrazi za ekološki prihvatljivom energijom naučili kako da dobijaju energiju iz bakterija. Međutim, sada su otišli i korak dalje i pronašli način na koji mogu sakupljati energiju iz virusa koji uništavaju bakterije.
Tim sa Univerziteta u Californiji je pronašao način na koji se može stvarati električna energija iz virusa poznatog kao bakteriofag M13.

Virus posjeduje osobinu poznatu kao piezoelektricitet, što znači da može konvertovati mehaničku energiju u električnu.

Naučnici vjeruju da bi ovo otkriće jednog dana moglo dovesti do proizvodnje mobilnih telefona koji se mogu puniti dok hodamo i da bi moglo zamijeniti toksične piezoelektrične elemente koji se trenutno nalaze u telefonima.

Većina mikrofona u mobilnim telefonima su piezoelektrični, jer konvertuju energiju zvučnih talasa u električnu energiju koja se onda može slati i ponovo konvertovati u zvučne talase na drugom kraju linije. Ovi piezoelektrični elementi su napravljeni od teških toksičnih metala, kao što su olovo i kadmij.

Bakteriofag M13 ima sposobnost da stvara električnu energiju kada je kompresovan, a nema toksičnost tradicionalnih elemenata. M13 je potencijalno savršen izvor energije, jer nije štetan po ljude. Također je jeftin i lako se proizvodi.

Oblik bakteriofaga, koji podsjeća na olovku, je također bitan, jer to znači da se može lako sklapati u tanke ploče.

"Ovo će unijeti veliko uzbuđenje u ovo polje nauke. Korištenjem osobina ovih biomaterijala možemo pronaći jedinstvene načine aplikacije u budućnosti", kazao je Zhong Lin Wang sa Instituta za tehnologiju u Georgiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: