Fotografije na vlasi kose
12

Napravljen printer sa najvećom rezolucijom na svijetu

Klix.ba
Iako ova slika izgleda malo zrnasta i nejasna, ona je pravo malo remek-djelo. Naime, ovu sliku je isprintao printer u boji sa najvećom rezolucijom na svijetu. Uvećana je mnogo puta, jer se njene stvarne dimenzije mjere mikrometrima. Tačnije, po dijagonali je ova slika duga samo 50 mikrometara, koliko iznosi i širina vlasi ljudske kose.
Printer, koji je razvila Agencija za nauku, tehnologiju i istraživanje (A*STAR) iz Singapura, printa slike u boji sa nevjerovatnih 100.000 tačaka po inču. Kako bi to uspjeli, svaki piksel ove slike ultravisoke rezolucije se printa tako što se nanose četiri stuba visoka nekoliko desetaka nanometara, koji se onda pekrivaju srebrenim i zlatnim nanodiskovima.

Pravljenjem varijacija u dijametru i postavljanju ovih mikroskopskih struktura,naučnici mogu kontrolisati koja će se boja reflektovati, kako bi razvili paletu boja koja se može koristiti za printanje ovih fotografija. Ovaj koncept je poznat pod nazivom strukturalne boje.

Nova metoda se može pohvaliti deset puta većom rezolucijom nego najbolji laserski i inkjet printeri visoke reztolucije, prenosi Gizmodo.

Ova fotografija predstavlja granicu za optičku rezoluciju. Ukoliko bi naučnici postavili piksele imalo bliže, svjetlost koja se reflektuje sa njih bi se prelamala na takav način da bi se svi objekti spojili u jednu nejasnu masu. Drugim riječima, naučnici vjeruju da se trenutno ne može postići veća rezolucija prilikom printanja.