Tehnologija
3

Microsoftu prijete velike kazne

SRNA
Evropska komisija otvorila je istragu o tome da li je Microsoft ispunio antimonopolske obaveze koje su mu nametnute 2009. godine i upozorila da će kazne u slučaju prekršaja biti "oštre".

Komesar EU za konkurentnost Joaquin Almunia rekao je novinarima da postoje nagovještaji da Microsoft, proizvođač operativnog sistema Windowsa, nije omogućio korisnicima da sa posebno dizajniranog prozora na ekranu odaberu drugi čitač interneta, osim Internet Explorera, ako to žele.

Almunia je rekao da ovaj "prozor izbora", čije je uvođenje Microsoft obećao 2009. godine, nije ponuđen korisnicima od februara 2011. godine, što znači da 28 miliona kupaca Windowsa nisu mogli da ga vide.

Microsoft je u saopštenju priznao da nije ispunio svoje obaveze i kao razlog naveo tehničku grešku u softerskoj dopuni operativnog sistema Windows 7.

Kompanija je naglasila da korisnici originalne verzije Windows 7, Windows XP i Windows Viste mogu da vide tu poruku.

"Odmah smo preduzeli korake da riješimo taj problem i duboko žalimo zbog greške i izvinjavamo se", saopštio je Microsoft.

Almunia je rekao da ovo ne bi bio prvi put da nije ispoštovan zakonski obavezujući dogovor, prenio je AP.

"Nije potrebno reći da veoma ozbiljno shvatamo poštovanje naših odluka. Ako se utvrdi da je bilo kršenja, uslijediće sankcije", rekao je komesar EU za konkurentnost.

Kazne koje je Evropska komisija do sada izrekla Microsoftu iznose 1,64 milijardi eura.