Manje posla za timove
10

Microsoft više neće praviti igre za konzolu Xbox One

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gotovo tri godine nakon pojave konzola Xbox Series X i S, kompanija Microsoft je saopćila da više neće praviti igre za stariji Xbox One.

Iako će Microsoft nastaviti podržavati aktuelne naslove prethodne generacije kao što su Minecraft i Halo Infinite, nijedan Xbox Game Studios tim više ne radi na novim naslovima namijenjenim starijoj konzoli.

"Prešli smo na devetu generaciju", poručio je šef Xbox Game Studiosa Matt Booty za Axios misleći na konzole Xbox Series X i S. Kompanija također pravi svoje igre i za PC.

Ovaj potez se očekivao kako bi se izbjeglo sputavanje novijih i složenijih igara hardverskim ograničenjima konzole stare deceniju. Ipak, oni koji je se i dalje čvrsto drže moći će igrati Series X/S naslove kao što su Starfield i Forza Motorsport kroz Xbox Cloud Gaming.

Na ovaj način Microsoft skida okove svojim timovima koje je predstavljala prethodna generacija, no developeri treće strane su zabrinuti da upravo to čini i konzola Xbox Series S, koja je manje snažna u odnosu na Series X. Ova slabija konzola također zahtijeva dodatni rad timova.

Vezani članci