Japan uskoro počinje emitovanje 4K televizijskog programa

Klix.ba
28.1.2013. u 18:57
39
30
Japan uskoro počinje emitovanje 4K televizijskog programa
39
Japan uskoro počinje emitovanje 4K televizijskog programa
Japanska vlada će u julu 2014. godine početi emitovanje prvog 4K televizijskog programa na svijetu. Kako bi se udovoljilo mnogim ljudima u ovoj zemlji koji zahtijevaju ultra HD televizijske programe, servis će biti pokrenut čak dvije godine ranije nego što je prvobitno bilo planirano.
4K televizore, koji imaju četiri puta veću rezoluciju nego trenutni televizori visoke definicije, trenutno proizvode i prodaju japanski Sony, Panasonic i Sharp te južnokorejski LG Electronics.

Japansko ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija je pokretanje 4K televizijskog servisa planiralo tek 2016. godine. Međutim, kako piše japanski dnevni list Asahi, taj datum je pomjeren na juli 2014. godine, kako bi se putem novog servisa mogao gledati finalni meč Svjetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Brazilu.

U Japanu se trenutno radi i na razvoju super HD 8K televizije, a japansko ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija planira pokrenuti testni 8K televizijski program 2016. godine, također dvije godine ranije nego je prvobitno bilo planirano, prenosi Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: