Već se prodaju
8

Interceptor je dron dizajniran da uništava nepoželjne dronove

D. B.
Osnivač kompanije Oculus Palmer Luckey i njegova kompanija Anduril Industries su kreirali dron pod nazivom Interceptor čiji je zadatak obaranje neželjenih letjelica.

Dronom Interceptor upravlja čovjek u vrijeme kada napada drugu letjelicu, ali se može koristiti i AI tehnologija za automatsko traženje meta. Kompanija Anduril Industries je počela isporučivati Interceptore u SAD i Veliku Britaniju ranije ove godine, a planira ih proizvesti na stotine. Najnoviji ugovor će omogućiti Interceptorima da se nađu u zonama konflikta, ali nije saopćeno gdje.

Ipak, kritičari su optužili pomenutu kompaniju da ima ulogu u kontroverznoj politici administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa prema imigraciji razvijanjem tehnologije za nadzor granice između SAD-a i Meksika, a sada je razvila i oružje.

Interceptor se promoviše kao sredstvo za odbranu koje može spašavati živote, a ne ih uzimati. Istovremeno njegova automatizirana priroda zabrinjava zbog potencijalne zloupotrebe. Interceptor obara druge dronove tako da se zalijeće u njih velikom brzinom.