Interceptor je dron dizajniran da uništava nepoželjne dronove

Interceptor je dron dizajniran da uništava nepoželjne dronove
8
D. B.
4.10.2019. u 13:25
9
komentara
8

dijeljenja
Interceptor je dron dizajniran da uništava nepoželjne dronove
Osnivač kompanije Oculus Palmer Luckey i njegova kompanija Anduril Industries su kreirali dron pod nazivom Interceptor čiji je zadatak obaranje neželjenih letjelica.
Dronom Interceptor upravlja čovjek u vrijeme kada napada drugu letjelicu, ali se može koristiti i AI tehnologija za automatsko traženje meta. Kompanija Anduril Industries je počela isporučivati Interceptore u SAD i Veliku Britaniju ranije ove godine, a planira ih proizvesti na stotine. Najnoviji ugovor će omogućiti Interceptorima da se nađu u zonama konflikta, ali nije saopćeno gdje.

Ipak, kritičari su optužili pomenutu kompaniju da ima ulogu u kontroverznoj politici administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa prema imigraciji razvijanjem tehnologije za nadzor granice između SAD-a i Meksika, a sada je razvila i oružje.

Interceptor se promoviše kao sredstvo za odbranu koje može spašavati živote, a ne ih uzimati. Istovremeno njegova automatizirana priroda zabrinjava zbog potencijalne zloupotrebe. Interceptor obara druge dronove tako da se zalijeće u njih velikom brzinom.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...