Na Brajevom pismu
1

Indijac pravi jeftini mobitel za slijepe i slabovidne osobe

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvadesetdevetogodišnji indijski izumitelj je osvojio prvu nagradu i 50.000 dolara koji će mu pomoći u proizvodnji jeftinog mobitela za slijepe i slabovidne osobe. Na displeju mobitela će biti prikazivano Brajevo pismo.

Sumit Dagar, industrijski dizajner iz New Delhija, je pobijedio među hiljadama drugih takmičara i zajedno sa još četiri izumitelja dobio nagrade kompanije Rolex, koja svake godine dijeli Nagrade za poduzetništvo.

Dagar razvija telefon čiji se displej sastoji od malenih ispupčenja koja mogu varirati u visini u zavsnosti od znaka koji prikazuju.

"Kada je u pitanju dizajn, svi zanemaruju manjine kako bi što bolje zadovoljili potrebe većine. Dizajn je nešto što predstavlja most između korisnika i tehnologije", rekao je Dagar.

Kako kaže, prvi prototipi telefona koji koriste Brajev displej, koji će moći prikazivati poruke i imena, će biti spremni za šest mjeseci. Dagar se nada da će u budućnosti u svoje telefone moći integrisati i mape kao i GPS tehnologiju.

Međutim, Dagar će se za udio na tržištu morati boriti sa još nekim kompanijama. Telefoni koji tekst konvertuju u govor već postoje. Međutim, još nijedan telefon sa Brajevim pismom nije komercijalizovan.

Prema podacima organizacije World Health, u Indiji živi petina ukupnog broja slijepih i slabovidnih ljudi.