Preuzeta više od 4 miliona puta
0

VIDEO / "Game of Thrones" kraljica ilegalno kopiranih serija

Klix.ba
Serija "Game of Thrones", snimana za američku kablovsku televizijsku mrežu HBO, je televizijski show koji je najviše preuziman sa interneta u 2012. godini. Epizode ove serije su ilegalno sa interneta skinuli milioni ljudi širom svijeta, a glavni razlozi za to su ograničena mogućnost legalnog praćenja serije na internetu, kao i kašnjenje u prikazivanju serije u nekim zemljama.

Sa više od 4,28 miliona ilegalnih preuzimanja sa interneta po epizodi, serija "Game of Thrones" je ponijela titulu najčešće ilegalno preuzimanog televizijskog showa za ovu godinu. Većina ilegalnih preuzimanja, više od 80 posto, se dešava van Sjedinjenih Američkih Država, zbog činjenice da serija nije dostupna u svim zemljama svijeta.

Ilegalno preuzimanje ove serije je posebno popularno u Australiji, gdje se ona prikazuje sa sedam dana kašnjenja u odnosu na SAD. Međutim, veliki broj ilegalnih preuzimanja serije je obavljen i u SAD-u, a glavni razlog za to je nemogućnost pretplate samo na HBO GO, servis putem kojeg korisnici pomoću interneta i tableta ili pametnih telefona mogu pristupiti svojim omiljenim programima.

Na drugom mjestu najčešće preuzimanih serija se nalazi "Dexter" sa 3,85 miliona preuzimanja po epizodi, a na trećem je "The Big Bang Theory" sa 3,2 miliona preuzimanja. Slijede ih serije "How I Met Your Mother", "Breaking Bad", "The Walking Dead" i "Homeland". Listu deset najčešće preuzimanih serija upotpunjavaju "House", "Fringe" i "Revolution".