{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Fleksibilne baterije za savitljive uređaje budućnosti

7.8.2012. u 10:39
4
2
Fleksibilne baterije za savitljive uređaje budućnosti
4
Korejski naučnici su napravili bateriju koja je tako tanka i fleksibilna da bi jednog dana mogla dovesti do proizvodnje uređaja sa velikim ekranom koji bi se mogli savijati i nositi u džepu.


Veliko ograničenje za veličinu uređaja predstavlja sama veličina ekrana. Pošto su današnji mobilni telefoni i tableti kruti, postoji gornja granica u tome šta može stati u džep ili torbicu. Ukoliko bi se uređaji mogli savijati, to bi bila potpuno nova priča.

Fleksibilni ekrani već postoje, međutim, druge komponente uređaja, između ostalog i baterija, nisu fleksibilni. Baterija predstavlja najveći dio bilo kojeg mobilnog uređaja.

Profesor Keon Jae Lee sa Naprednog instituta za nauku i tehnologiju u Južnoj Koreji, je sa svojim timom napravio upravo fleksibilnu bateriju. Lee je uspio napraviti litij-jonsku bateriju koja je veoma tanka i zadržava sve svoje karakteristike i kada se savija, prenosi Mashable.

Lee je već počeo pripremati planove za tehnike masovne proizvodnje i mogućnosti spajanja baterija za veću proizvodnju energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: