Tehnologija
0

Dizajnirana litij-ionska baterija s ugrađenim materijalom za gašenje požara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Istraživači su dizajnirali litij-ionsku bateriju koja sadrži materijal za gašenje požara, koji se ispušta ako baterija postane previše vruća, piše BBC.

Organsko jedinjenje trifenil fosfat (TE) nalazi se unutar ljuske s tekućinom elektrolita. Ljuska se topi kada temperatura dostigne 150 stepeni celzija, oslobađajući hemijski spoj.

Ako litijum-ionska baterija puni ćelije prebrzo, takav proces može dovesti do kratkog spoja, što može dovesti do požara.

U februaru 2016. godine, američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa izdao je upozorenje o litijskim baterijama u avionu, opisujući ih kao izvor požara i eksplozija.

Iako Samsung još nije objavio rezultate svojih istraživanja, kada se nekoliko Galaxy Note 7 pametnih telefona prošle godine zapalilo, lokalni izvještaji ukazuju da je utvrđena da je baterija kriva za eksploziju.

Međutim, kompanija nije potvrdila da je to njihov zaključak.

"Razumijemo potrebu za odgovorima i cijenimo strpljenje naših kupaca. Radimo marljivo kako bismo osigurali sveobuhvatan ažurirani izvještaj, a više informacija imat ćemo u narednim sedmicama", navodi se u saopćenju Samsunga.