Danas Ultra Tube Fest
75

CeriX o zaštiti djece na YouTubeu: Roditelji uvijek moraju znati šta njihovi mališani gledaju

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Popularizacija YouTubea iznjedrila je brojne svjetske zvijezde koje danas zarađuju milione dolara samo zahvaljujući kreiranju video sadržaja za ovu platformu. Opčinjeni idejom o velikoj zaradi, mladi stoga posežu za snimanjem kojekakvih klipova bez ikakvog promišljanja koliki trud i rad se kriju iza pravih YouTube zvijezda.
Istina je, dok su jedni "zarobljeni" u kancelariji od 8 do 16 sati, drugi uspijevaju unovčiti svoju kreativnost ili pak ludost snimajući razne klipove, od gamerskih, avanturističkih, kulinarskih, modnih, do vlogova u kojima mnogi ne vide nikakav smisao, ali oni i dalje sakupljaju milione pregleda. Uz dobru strategiju, ideju i konstantan rad, oni najuporniji uspijevaju ostvariti ime u YouTube svijetu i razviti vlastiti biznis. Međutim, šta kada se dječak od tek 12 godina odluči tek tako snimati sadržaje za YouTube? Kako ga usmjeriti? Kako pratiti šta radi? Kako postaviti granice?

Koliko je YouTube postao snažan i utjecajan, govori i sve veći broj festivala širom svijeta u čast Youtube zvijezda i korištenja ove platformea, a koji sada stižu i u BiH. Jedan od takvih, nazvan Ultra Tube Fest, bit će premijerno održan u subotu, 26. februara u Sarajevu.

Upravo podovom okupljanja YouTubera u Sarajevu, za naš portal govorio je jedan od učesnika Festa, Adnan Cerić, poznatiji kao CeriX, koji danas ima više od 350.000 pratitelja na svom YouTube kanalu.

Na početku razgovora CeriX nam govori da mladi u BiH pokazuju interes za kreiranjem zanimljivog YouTube sadržaja, ali mali broj njih uspiju u tome, posebno u smislu da od prihoda s ove platforme mogu živjeti.

"Mladi toga moraju biti svjesni i ne smiju zapostavljati školu ili fakultete radi YouTuba. Veoma je bitno da uvijek prvo završimo sve obaveze prema školi, jer ono što naučimo nam uveliko može pomoći i u kreiranju YouTube sadržaja. Ja sam inžinjer kompjuterskih nauka i mogu reći da mi je fakultet u mnogome pomogao kod kreiranja i montaže videa ili animacija. Uvijek sam pored škole imao i dodatne aktivnosti, radio sam na mnogim projektima, a izuzetno sam ponosan da mogu reći kako trenutno radim na razvijanju softvera koji bi olakšao roditeljima da kontrolišu šta njihova djeca gledaju na internetu", govori nam Cerić.

S druge strane, on dodaje da svakodnevno u BiH raste i interes publike za praćenjem YouTube sadržaja. Kako kaže, u prilog tome ide i činjenica da sve veći broj YouTubera iz naše zemlje imaju milionske preglede. Dobar pokazatelj je i Ultra Tube Fest koji će se održati ove subote u Sarajevu, a za koji su u samo dva dana podijeljene gotovo sve ulaznice.

Sigurnost na internetu

Ipak, dok su odrasli svjesni opasnosti koje vrebaju na internetu, pa samim time i YouTubeu, mlađi korisnici često ne mare ni za kakvom sigurnošću na internetu. Stoga nas proteklih godina sve češće pogađaju zabrinjavajuće statistike o porastu nasilja nad djecom i zloupotrebe djece na internetu.

Granice najranije dobi prije koje djeca ne bi trebala koristiti internet i društvene mreže iznova se pomjeraju. Iako ne treba zanemariti činjenicu da su djeca korisnici budućih informacionih tehnologija, što najčešće ističu profesori informacionih nauka, Cerix naglašava da roditelji ne smiju zaboravljati koliko je najmlađima potrebna edukacija.

"Roditelji moraju preuzeti mnogo veću odgovornost i stalno biti svjesni šta njihova djeca rade na telefonima ili kompjuterima. Roditelji nekada zaborave da dijete ne može biti svjesno kako samo jedna neprovjerena objava može imati razne posljedice. Također, i sadržaj koji djeca gledaju je raznovrstan. Neki YouTuberi objavljuju sadržaj koji nije primjeren za sve uzraste i roditelji i to trebaju kontrolisati i zabraniti djeci pristup takvim sadržajima", ističe Cerić, ali dodaje da ne smijemo zanemariti ni sve koristi YouTubea kako za odrasle, tako i mališane.

Iako je o sigurnosti na internetu potrebno pričati svakodnevno, sigurno će od velike koristi mladima biti panel diskusija posvećena ovoj temi na Ultra Tube Festu. Tako će savjete kako sigurno surfati internet prostranstvom prisutnima dati Braco Gajić, Bake, 50N3, Sara Stanković i ekipa iz MFS-EMMAUS.

"Na ovu panel diskusiju bih prvenstveno pozvao roditelje koji se moraju mnogo više upoznati sa ovom temom kako bi znali kontrolisati šta djeca gledaju online", poručuje CeriX.

Zabava za cijelu porodicu

Bilo da želite saznati kako postati YouTuber, otkriti najbolje gaming trikove ili se samo fotkati sa najvećim regionalnim YouTube zvijezdama, u subotu 29. februara od 14 do 19 sati Ultra Tube Fest donosi zanimljiv program za cijelu porodicu.

"Program će se odvijati na dvije pozornice, a velika sala Doma mladih pretvorena je u Ultra Fan Zonu koja će ugostiti tri panel diskusije. Najpoznatiji gameri predstaviti će nove igrice i pokazati neke od najzahtjevnijih gaming trikova, a ograničen broj posjetilaca će imati priliku da odmjeri snage sa nekim od najpoznatijih regionalnih gamera. Paralelno sa glavnim programom, na više lokacija odvijat će se i brojni popratni sadržaji i druženje sa gostima. Ono što najmlađi fanovi YouTube kulture nestrpljivo očekuju jeste fotografisanje sa svojim YouTube idolima u Ultra Photo Wall kutku koji će početi od 14:30. U Cooking kutku će se održati i Cooking Show u kojem će svoje kulinarske vještine najprije pokazati najpopularnija YouTuberica u Srbiji, Lea Stanković, a zatim i gamer Ilija Ravlić - Nugato. Na meniju će se naći raznorazne zdrave slastice koje će pripremati uživo, u interakciji sa posjetiocima. Očekuje nas i puno zabave uz igrice i muzičke nastupe YouTube zvijezda, te dodjela nagrada za najbolje bosanskohercegovačke YouTubere", dodaje Cerić.

Na kraju razgovora, uz poziv svim ljubiteljima YouTubea da mu se pridruže na druženju u subotu, njegov savjet za sve YouTubere koji su na početku ili one koji to žele postati vrlo je jednostavan - ne radite to iz novca, već iz ljubavi.

"Moraju biti svoji, orginalni, otvoreni i ne trebaju se plašiti neuspjeha. Potrebno je puno raditi i truditi se, to je svakako savjet koji bih svakome dao, ali za sve koji imaju u planu i sami zakoračiti u svijet YouTubea, o temi 'Kako se postaje YouTuber' svoje iskustvo u kreiranju video sadržaja na Ultra Tube Festu podijeliti će i Braco Gajić, Lea Stanković, Nuni, Nedim i Imperator FX, a 'Sve što želiš znati o YouTube' otkrit će iggy Plejer, Sara Stanković, Nedim i Nugato. Možete pripremiti i pitanja za goste jer će i publika učestovati u diskusijama", zaključio je CeriX.

Vezani članci