Roboti prijetnja ljudskoj rasi
7

Cambridge otvara centar za borbu protiv uništenja čovječanstva

Klix.ba
Terminator
Terminator
Centar za istraživanja o mogućim prijetnjama i uzrocima uništenja čovječanstva, na kojem će vodeći svjetski akademici prvenstveno istraživati prijetnje koje roboti predstavljaju za ljudsku rasu, uskoro će biti otvoren na Univerzitetu Cambridge.

Svrha ovog centra će biti istraživanje četiri najveće prijetnje za čovječanstvo – prvenstveno umjetne inteligencije pa onda i klimatskih promjena, nuklearnog rata i zlonamjerne biotehnologije, prenosi BBC.

Centar za istraživanje egzistencijalnih rizika (CSER) će otvoriti Martin Rees, jedan od vodećih svjetskih kozmologa. Rees u svojoj knjizi "Our Final Century" predviđa da će ljudi zbog svoje tendencije ka uništenju nestati kao vrsta do 2100. godine.

Mnogi stariji naučnici su u svojim naučnim djelima pisali o ultrainteligentnim mašinama. Jedan od njih je bio i Irving John Good, matematičar, kriptograf i pionir kompjuterskih nauka, koji je rekao da će u budućnosti biti izgrađene ultrainteligentne mašine. Prema njegovom mišljenju, te mašine će biti posljednji izum čovječanstva, a dovest će do eksplozije umjetne inteligencije.

Danas mnogi naučnici i eksperti smatraju da bi takva umjetna inteligencija mogla imati katastrofalne posljedice.

"Priroda nije očekivala nas, a ni mi ne bismo smjeli tako olako shvatiti umjetnu inteligenciju. Moramo u ozbiljno razmatranje uzeti postojanje trenutka koji se može okarakterisati kao Pandorina kutija i koji bi mogao imati katastrofalne posljedice ukoliko se desi. Pošto možemo izgubiti toliko mnogo stvari, moramo bolje razumjeti potencijalne prijetnje za naše postojanje", rekao je Huw Price, profesor filozofije.