Novi operativni sistem
1

Appleov macOS Monterey dostupan za preuzimanje

D. B.
Najnovija verzija Appleovog macOS-a pod nazivom Monterey odsad je dostupan za preuzimanje.

Softver je u proteklih nekoliko mjeseci bilo moguće preuzeti u beta verziji, no sada je spreman za svakodnevnu upotrenu.

Tradicionalno, Apple je najavio novu verziju macOS-a na WWDC konferenciji u junu, a noviteti uključuju mogućnost podešavanja Maca za AirPlay kako bi mogao pokretati sadržaj s iPhonea i iPada, kao i softver Shortcuts. Između ostalog su poboljšane aplikacije FaceTime i Quick Note.

Čini se da neki od najvećih noviteta kao što su Universal Control i SharePlay u početku neće biti dostupni, ali da će ih korisnici dobiti nešto kasnije ove jeseni.

Universal Control omogućava drag - drop opciju za transfer fajlova između nekoliko različitih mašina, a nudi i mogućnost kontrole više Appleovih uređaja, uključujući Mac, MacBook i iPad, istim mišem i tastaturom.

SharePlay će omogućiti zajedničko uživanje u muzici, TV emisijama, filmovima i slično tokom FaceTime razgovora. Kada bude dostupna, ova funkcija će se moći koristiti s Apple Musicom, Apple TV+ i neimenovanim "popularnim uslugama treće strane".

Browser Safari je doživio redizajn te sada koristi više tradicionalniji interfejs umjesto kontroverznog novog dizajna koji je predstavljen na WWDC-u. Korisnici su između ostalog žalili da su im promjene otežale rad te da ustanove koji je tab trenutno aktivan.

Uređaji koji podržavaju Monterey su iMac (kraj 2015. i noviji), iMac Pro (2017. i noviji), Mac Pro (kraj 2013. i noviji), Mac Mini (kraj 2014. i noviji), MacBook Pro (početak 2015. i noviji), MacBook Air (početak 2015. i noviji), MacBook (početak 2016. i noviji).

Za instalaciju Montereyja je potrebno napraviti sljedeće korake: System Preferences - Software Update (ili unijeti Software Update u Spotlight). Nakon što se pojavi informacija da je Monterey dostupan za instalaciju, potrebno je kliknuti dugme "Upgrade Now" za početak procesa instalacije.

Vezani članci