Problem i dalje prisutan
5

Apple se izvinio korisnicima zbog nepouzdanosti tastatura MacBooka

Klix.ba
Kompanija Apple je priznala da određen broj kupaca MacBooka i dalje ima problema s pouzdanošću tastatura čija dugmad zakazuju.

"Poznato namje da mali broj korisnika ima problem s trećom generacijom butterfly tastature i žao nam je zbog toga. Većina korisnika Maca imaju pozitivna iskustva s novom tastaturom", saopćeno je iz Applea.

Upitna pouzdanost Appleove redizajnirane tastature našla se u fokusu 2017. godine kada su se korisnici požalili na delikatni butterfly-switch dizajn kojem se Apple okrenuo 2015. godine uvođenjem 12-inčnog MacBooka u svoju ponudu.

Apple je tiho odgovorio na kritike dodavanjem gumene membrane koja je trebala zaštititi tastaturu od prašine i drugih čestica koje su činile dugmad neupotrebljivim na ranijim modelima. Kompanija nikad zvanično nije priznala u koju svrhu je napravila promjene, ali je to potvrđeno dokumentom koji je "procurio" u javnost. Apple je potom pokrenuo program popravki za sve butterfly-switch tastature.

Appleovo rješenje je donijelo poboljšanje, ali ono nije bilo savršeno jer su čestice poput pjeska ipak mogle popadati i zaglavili se u butterfly mehanizmu. Ključni problemi su nastavljeni čak i u slučaju treće generacije tastature.

Appleovo izvinjenje je ujedno i priznanje da problem i dalje postoji, ali kompanija i dalje pokušava ostaviti utisak da se ne radi o velikom problemi. To nije dovoljno, jer kompanija mora napraviti značajne promjene dizajna u narednim mjesecima kako bi se konačno riješila problema te popravila reputaciju svojih tastatura.