Predstavljaju rizik
11

Amerika zabranila transport punih litij-jonskih baterija kao tereta u putničkim avionima

Klix.ba
Američko ministarstvo transporta i Federalna administracija za avijaciju (FAA) zabranili su putnicima da nose pune litij-jonske baterije kao prtljag koji se predaje u putničkim avonima.

Osim pomenute zabrane za putničke avione, kompanije također ne smiju teretnim avionima transportovati baterije s više od 30 posto punjenja.

Ova zabrana se ne odnosi na većinu potrošača, jer putnici i dalje mogu nositi rezervne baterije i uređaje u ručnom prtljagu. Mobiteli, eksterne baterije i elektronski uređaji kupljeni putem interneta više neće dolaziti s maksimalnim punjenjem baterije kako bi se izbjegao rizik od požara ili eksplozije koji bi mogli oštetiti avion u letu.

FAA je pretprošle godine od aviokompanija tražio da razmisle o tome što dozvoljavaju unos baterija u avione zbog rizika od požara. FAA je proveo 10 testova s potpuno napunjenim laptopom spremljenim u torbu te je testirao nekoliko različitih scenarija u kojima se baterija može zapaliti. U jednom primjeru je pakovanje šampona za suho pranje bila u blizini laptopa. Izbio je požar, a pakovanje je eksplodiralo za 40 sekundi.

Unošenje Samsunogovog smartphonea Galaxy Note 7 u avion je ranije također zabranjeno zbog njegove nepouzdane baterije koja je uzrok zapaljenja i eksplozije kućišta uređaja.