{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka vojska oprema vojnike senzorima za eksplozije

28.7.2012. u 14:15
2
7
Američka vojska oprema vojnike senzorima za eksplozije
2
Američka vojska oprema vojnike senzorima za eksplozije
Od narednog mjeseca, američki vojnici u Afganistanu će nositi Vojničku tjelesnu jedinicu, uređaj težak jedan kilogram koji se sastoji od četiri senzora za eksplozije.Senzori će sakupljati informacije o potresima i povredama mozga vojnika. Informacije koje vojnici prikupe će biti iskorištene za bolju zaštitu vojnika u budućnosti.
Hiljadu ovih uređaja će biti poslato vojnicima u Afganistanu. Vojnici će ih koristiti zajedno sa 42 vozila opremljena senzorima koji će mjeriti efekat eksplozija na vojnike unutar vozila koje pogode projektili, prenosi Gizmodo.

"Ideja je malo mobidna, ali prijeko potrebna. Pokušavamao da dođemo do potrebnih informacija dok još uvijek možemo. Ne želim da ovo zvuči pogrešno, ali informacije koje dobijemo iz ovih eksplozija su veoma važne za nas jer želimo znati kakav efekat eksplozije imaju na tijelo i glavu vojnika", kazala je Amy O'Brien, jedna od glavnih armijskih naučnika.

Informacije prikupljene od strane senzora će se slati na analizu, a kasnije u bazu podataka za prevenciju povreda tokom borbe. Naučnici se nadaju da će medicinski eksperti moći da ih iskoriste za bolje razumijevanje mogućih povreda kako bi se vojska u budućnosti što bolje zaštitila tokom borbenih dejstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: