Poslan probni satelit
43

Solarne elektrane u svemiru mogle bi u budućnosti snabdijevati našu planetu energijom

S. Š. U.
Foto: Caltech/Der Standard
Foto: Caltech/Der Standard
Sunce uvek sija u svemiru, pa zašto ne postaviti ogromne solarne panele u svemir? Noć, oblaci i druga degradacija atmosferskih performansi više ne bi bili bitni. Na takvom projektu rade istraživači Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Caltech).

Do sada su planovi ove vrste bili daleko od ekonomski isplativih, ali bi u budućnosti ogromni solarni paneli mogli generirati energiju iz svemira.

Testovi su već u toku, a uključuju i posebne solarne ćelije koje su razvili istraživači iz Linca, prenosi Der Standard.

Projekat na kojem istraživači rade razvija orbitalne solarne elektrane i baziran je na projektu Caltech Space Solar Power Project (SSPP), koji postoji od 2013. godine, a američki poduzetnik i filantrop Donald Bren je za projekat donirao impresivnu sumu od 100 miliona dolara.

Početkom ove godine u svemir je poslan prvi takav probni satelit, svemirski demonstrator solarne energije (SSPD) težine 50 kilograma koji testira tehnologije za strukturne komponente, mikrovalni prenos energije do stanice na Zemlji i svemirske solarne panele.

Istraživači iz Austrije također su uključeni u misiju. Šest od 32 modula solarnih ćelija koji su dio eksperimenta Alba na satelitu dolaze iz LIT Soft Materials Lab sa Univerziteta Johannes Kepler (JKU) u Lincu gdje se više od deset godina radi na razvoju izuzetno tankih fotonaponskih ćelija.