Fantastičan prizor
21

Teleskop James Webb prošao ključne optičke testove, fotografisao zvijezdu i hiljade galaksija

D. B.
Astronomi napokon mogu odahnuti jer je američka svemirska agencija NASA potvrdila da je svemirski teleskop James Webb prošao testove provjere njegovih optičkih performansi nakon "finog faziranja" i ispravljanja grešaka poravnanja obavljenog 11. marta.

Tim zadužen za misiju je poravnao i fokusirao teleskop na zvijezdu, a koliko je tehnologija osjetljiva najbolje pokazuje fotografija zvijezde u čijoj pozadini se vide i hiljade galakcija uprkos visokom sjajnu zvijezde u sredini.

Fotografija je nastala zahedničkim radom 18 šestougaonih ogledala.

NASA očekuje da će kompletirati usklađivanje opservatorija sa svim instrumentima do početka maja, a možda i ranije. Nakon toga će tim provesti dva mjeseca pripremajući instrumente za snimanje i dijeljenje prvik praktilnih fotografija i podataka tokom ljeta.

Uspješan test je dokaz da je teleskop James Webb preživio svoje dugo potovanje, ali i da njegov inovativni dizajn segmentiranog ogledala radi kako je i planirano. To je izuzetno važno jer je razvoj teleskopa koštao 10 milijardi dolara. U svemiru se napokon našao nakon niza odgađanja i u vrijeme kada njegov prethodnik Hubble ima sve više problema. Naučnici se sada mogu fokusirati kako će koristiti novi teleskop za poručavanje ranog svemira i drugih aspekata kosmosa.