Prototip nove rakete
10

SpaceX-ov Starhopper uspješno obavio testni let

D. B.
Kompanija SpaceX je u Teksasu obavila drugi uspješan test prototipa nove rakete koji je nazvan Starhopper.

Raketa Starhopper je tokom testa dostigla dosad najveću visinu, a potom se vratila na površinu. Ovaj testni let je imao za cilj demonstrirati mogućnost kontrolisanog polijetanja i slijetanja te je otvorio put ka agresivnijem testiranju u narednim mjesecima.

Ovaj test se inače naziva "skok", a uspješno ga je obavio Starhopper, prototip nove rakete Starship. Prototip je opremljen jednim glavnim motorom s kojim je poletio prvi put 25. jula te dostigao visinu od svega 18 metara iznad tla. Ovog puta je Starhopper dostigao impresivniju visinu koja iznosi 150 metara. Na toj visini je lebdio jedan minut, a nakon toga je uz pomoć motora lagano sletio na tlo.

Starhopper se koristi za testiranje dizajna SpaceX-ove buduće rakete Starship, koja će se koristiti za slanje ljudi u duboki svemir, na Mjesec i na Mars. Starship će biti visok 55 metara, a sa Zemlje će se lansirati uz pomoć Super Heavy rakete. Kada dođe do drugih svjetova, sletjet će uspravno pomoću svojih motora, slično kao što slijeću rakete Falcon 9. Kasnije će moći ponovo polijetati i vraćati se na Zemlju.

Tokom testnih letova kompanija SpaceX testira novi raketni motor nazvan Raptor, koji će pokretati Starship. Starhopper ima samo jedan Raptor, a finalni dizajn rakete će koristiti šest Raptor raketnih motora. Tokom testova će se dodavati raketni motori, a kompanija razvija još dva prototipa rakete.