Važno za naučnu zajednicu
5

Ronioci zabilježili zanimljivo otkriće blizu olupine Titanica

D. B.
Foto: Oceangate.com
Foto: Oceangate.com
Olupina Titanica je razdvojena u dva dijela i nalazi se na dnu Atlantskog okeana gdje polako propada na dubini od gotovo 4.000 metara, no tamo nije sama.

Sonar je otkrio signal prije 26 godina, a sada je otkriveno mnogo više o ovom podvodnom području. P. H. Nargeolet, iskusni podvodni pilot i poznati ronioc u ekspedicijama vezanim za Titanic, prvobitno je detektovao signal 1996. godine, no njegovo porijeklo je ostalo nepoznato.

Međutim, tokom ekspedicije do olupine Titanica obavljene ranije ove godine, Nargeolet i još četiri istraživača su otišli do lokacije na kojoj je otkriven signal vjerujući da će zbog njegove magnitude pronaći još jednu olupinu, no pronašli su greben načinjen od različitih vulkanskih formacija koji je bio pun jastuga, spužvi, riba dubokog mora i nekoliko vrsta koralja koji bi mogli biti stari hiljadama godina.

"Ovo je biološki fascinantno. Životinje koje tu žive su značajno drugačije od ostalih u ponornom okeanu. Nargeolet je uradio zaista važan naučni posao. Mislio je da je riječ o olupini broda, no otkriće je još fascinantnije", izjavio je profesor Murray Roberts s Univerziteta Edinburgh u Škotskoj.

Ponorna ravnica je termin kojim se opisuje okeansko dno u vodama dubine između 3.000 i 4.000 metara, a koje čine 60 posto Zemljine površine. Ranije se vjerovalo da je to muljevito morsko dno bez osobina i mnogo strukture. Ronioci su u nekoliko navrata uočili stjenovite formacije na ravnici. Nakon otkrića blizu Titanica, Roberts sada vjeruje da bi takve karakteristike mogle biti češće nego se ranije mislilo.

Stjenovita područja mou pomoći u tome da se objasne udaljenosti koje spužve i koralji prelaze okeanskim dnom, što je oduvijek bilo misterija za naučnike. U muljevitom okruženju gdje su inače posmatrani malo je čvrstih površina za koje se ove vrste mogu uhvatiti kako bi njihov rast i reprodukcija bili mogući.

"Nekada se pojave na lokacijama koje nas iznenade. Oni ne žive dovoljno dugo da dođu na ta mjesta. No, ako ima više ovakvih stjenovitih lokacija nego smo ranije vjerovali, smatram da će nam pomoći da razumijemo distribuciju ovih vrsta u okeanu", dodao je Roberts.

Naučnici sada analiziraju fotografije i snimke grebena te će podijeliti svoje istraživanje kako bi unaprijedili kolektivno znanje zajednice o životu u dubokom moru.

Nargeolet želi istražiti još jedan signal blizu Titanica u narednoj ekspediciji, a zabilježen je između olupine broda i pomenutog grebena koji je nazvan Nargeolet-Fanning Ridge.