Pojavili se novi podaci
12

Raketa koja će se sudariti s Mjesecom ipak ne pripada SpaceX-u, nego Kini

D. B.
Nakon što je astronom Bill Gray ranije saopćio da će se raketa kompanije SpaceX sudariti s Mjesecom, stigao mu je email od američke agencije NASA-e s preporukom da ponovo pogleda podatke, a to je rezultiralo drugačijim zaključkom.

U januaru je Gray kazao da će se gornja faza rakete Falcon 9 sudariti s Mjesecom u martu, a ta tvrdnja je privukla veliku pažnju medija i javnosti te lavinu kritika upućenu kompaniji SpaceX te njenom direktoru Elonu Musku. Međutim, čini se da svi kritičari ipak duguju izvinjenje Musku i njegovoj kompaniji jer će se s Mjesecom umjesto rakete Falcon 9 zapravo sudariti kineska raketa.

Gray je priznao da je napravio grešku u prvobitnoj identifikaciji svemirskog otpada koji su on i drugi astronomi 2015. godine nazvali WE0913A.

Kada su Gray i njegove kolege prvi put uočili objekt, nekoliko tragova ih je navelo da pomisle da je riječ o drugoj fazi rakete Falcon 9 koja je odnijela DSCOVR satelit duboko u orbitu iste godine. Identifikacija objekta bi vjerovatno prošla nepropraćeno u medijima da astronomi nisu naknadno otkrili da će se sudariti s Mjesecom.

"Godine 2015. sam pogrešno identifikovao ovaj objetk kao 2015-007B, drugu fazu letjelice DSCOVR. Imao sam prilično dobre dokaze za identifikaciju, ali ništa definitivno. To uopće nije neobično, jer identifikacija svemirskog otpada zahtjeva detektivski rad, a nekada ga i ne možemo identifikovati", izjavio je Gray.

Možda nikada ne bismo saznali pravi identitet svemirskog otpada da nije bilo NASA-inog inžinjera Jona Giorginija. On je kontaktirao Grayja te ga informisao da je NASA-in sistem Horzons, baza podataka koja može procijeniti lokaciju i orbitu gotovo pola miliona nebskih tijela u našem solarnom sistemu, pokazala da putanja letjelice DSCOVR nije blizu Mjeseca. Zbog toga bi bilo neobično da je druga faza rakete "zalutala" s kursa.

Gray sada tvrdi da je prilično siguran da će se s Mjesecom sudariti zapravo raketa koja pripada Kini. U oktobru 2014. je Kina lansirala raketu Long March 3C u sklopu misije Chang'e 5-T1 te je Gray ustanovio da upravo ova raketa odgovara opisu one koja će se sudariti sa Zemljinim prirodnim satelitom.