{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađeni fosilni ostaci prahistorijske pirane

Klix.ba
19.10.2018. u 08:27
15
23
Pronađeni fosilni ostaci prahistorijske pirane
15
Pronađeni fosilni ostaci prahistorijske pirane
Naučnici su pronašli fosilne ostatke vrste ribe koja je veoma slična piranama. Oni tvrde da je to najstariji poznati primjer ribe koja jede meso.
Fosilni ostaci su pronađeni na jugu Njemačke, a riba je živjela prije 150 miliona godina te je imala prepoznatljivo oštre zube kao i današnje pirane. Te zube je koristila za kidanje komada mesa i peraja drugih riba. Pored ovih fosilnih ostataka pronađeni su i ostaci drugih riba koje je prahistorijska pirana napadala i jela.

Naučnici su analizirali zube te su ustanovili da se radi o dugim šiljatim zubima na gornjoj te trouglastim zubima na donjoj vilici.

Fosilni ostaci prahistorijske pirane su važni jer predstavljaju poveznicu između vremena kada su Zemljom hodali dinosauri te modernog vremena.Pirane danas žive u slatkim vodama Južne Amerike, a u Amazonu ima blizu 20 različitih vrsta. Međutim, prahistorijske pirane su pronađene na mjestu gdje je nekad bilo more.

Pirane nisu toliko opasne koliko se vjeruje, neke vrste jedu sjemenke više nego meso, dok su druge vegeterijanci. U slučajevima kada jedu meso, obično napadaju umiruća ili već uginula bića. Ipak, fatalnih napada na ljude je bilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: