Istražuje se biologija
17

Koža ajkula bi se mogla koristiti za liječenje rana i regeneraciju tkiva

D. B.
Istraživači i ljekari iz poblja biomedicine i biotehnologije dugo su zainteresovani za moguće terapeutske benefite kože ajkula. Uprkos činjenici da koža ajkule nema nikakva "magična" svojstva zacjeljivanja, biologija ovih životinja je predmet istraživanja u svrhu njenog korištenja za tretiranja rana i regeneraciju tkiva.

Novo istraživanje nastoji istražiti ljekovita svojstva za potencijalnu primjenu u medicinskim proizvodima. Jedan od razloga za interesovanje za kožu ajkule je činjenica da neke vrste ovih životinja imaju kožu s prirodnim antibakterijskim svojstvima. Ove karakteristike mogu smanjiti mogućnost infekcije rane sprečavanjem ili inhibiranjem rasta opasnih bakterija na površini kože.

Dosad su se teksture nalik na kožu ajkule koristile za razvoj zavoja za rane i medicinskih proizvoda sa smanjenom kolonizacijom bakterija te poboljšanim svojstvima regeneracije tkiva. Da bi se razumjeli mehanizmi koji su u osnovi ovih antibakterijskih kvaliteta te istražila njihova moguća primjena u kreiranju dodatnih antimikrobnih materijala za medicinsku upotrebu, potrebno je više istraživanja.

"Molekularna biologija ajkula je unikatna. Ajkula nije samo još jedna riba koja pliva okolo, ove životinje imaju unikatnu biologiju i tu vjerovatno postoji mnogo biomedicinskih primjena na ljude, koje se mogu iskoristiti. Kada je riječi o mucinu, primarnoj komponenti sluzi, mogu se zamisliti različiti lokalni tretmani za njegu rana, koji bi se mogli razviti", izjavio je profesor dermatologije Jakob Wikström.

On i njegov tim su proveli istraživanja na bodljikavom morskom psu (Squalus acanthias) i drugim vrstama hrskavičnih riba kako bi dobili uvid u biohemiju kože ovih životinja.

Koža ajkule ima izuzetno tanak sloj sluzi koji se hemijski razlikuje od onog kod ostalih koščatih riba. To je zbog toga što je sluz ajkula gotovo neutralna po hemijskom sastavu i manje kisela od sluzi nekih sisara uključujući ljudsku.

Istraživanje je revolucionarno, ali još uvijek nije poznato kakvi će krajnji rezultati biti.

Treba imati na umu da koža ajkule nije direktan izvor medicinskih terapija iako bi mogla poboljšati antibakterijska svojstva i sposobnost regeneracije tkiva. Glavni ciljevi istraživanja su razumijevanje temeljnih mehanizama i karakteristika koje razlikuju kožu ajkule od drugih vrsta, kao i istraživanje potencijalne upotrebe u medicini i drugim biomedicinskim industrijama.

"Životinje koje su evolucijski daleko od nas ipak nam mogu dati važne informacije koje su relevantne za ljude", zaključio je Wikström.