Lansirana 2014. godine
7

Japanska kapsula na Zemlju donijela dragocjene uzorke s asteroida

A. B.
Kapsula u kojoj se nalaze uzorci s asteroida Ryugu (Foto: EPA-EFE)
Kapsula u kojoj se nalaze uzorci s asteroida Ryugu (Foto: EPA-EFE)
Nakon puta koji je bio dug više od pet milijardi kilometara, japanska kapsula koja se odvojila od svemirske sonde Hayabusa 2 u noći na nedjelju na Zemlju je donijela dragocjene uzorke skupljene ispod površine asteroida.

Japanska svemirska agencija će nakon toga prijeći na sljedeći dio svoje proširene misije koja podrazumijeva posjećivanje većeg broja asteroida, a sve detalje će u narednom periodu objavljivati na zvaničnom Twitter profilu.

Iz ove agencije su naveli da su u noći na nedjelju po lokalnom vremenu primili radijske signale sa kapsule koja je prizemljila u Australiju.

"Kapsula sadrži sakupljeni materijal koji je star 4,6 milijardi godina, odnosno, iz najranijeg doba solarnog sistema", rekao je menadžer misije Makoto Yoshikawa iz agencije Jaxa.

Tim naučnika iz Japanske svemirske agencije u australskoj pustinji nakon slijetanja kapsule (Foto: EPA-EFE)
Tim naučnika iz Japanske svemirske agencije u australskoj pustinji nakon slijetanja kapsule (Foto: EPA-EFE)

Sonda Hayabusa2, veličine frižidera, lansirana je 3. decembra 2014. godine, a na bliski zemaljski asteroid Ryugu stigla je u junu 2018.

Svemirska letjelica skupila je jedan uzorak s površine asteroida 22. februara 2019., a zatim je su na njemu napravili krater te i iz njega prikupili uzorak 11. jula iste godine.

Sonda Hayabusa2 koja se spremala ispustiti kapsulu i nastaviti svoje putovanje (Foto: EPA-EFE)
Sonda Hayabusa2 koja se spremala ispustiti kapsulu i nastaviti svoje putovanje (Foto: EPA-EFE)

Kapsula je ličila na maku vatrenu kuglu koja se provlačila po ranojutarnjem nebu u Australiji u nedjelju dok je ponovo ulazila u Zemljinu atmosferu. Stigla je na Zemlju u 4:30 sati u noći na nedjelju po australskom, a u 2:30 sati po japanskom vremenu te stvorila vatrenu kuglu poput traga zvijezde padalice.

Naučni tim ove misije vjeruje da je prikupljen gram uzoraka, ali u to će se uvjeriti tek nakon što otvore kapsulu.

"Gram nekome može zvučati kao veoma mala količina, ali za nas je to ogromno. To je dovoljno da dobijemo odgovore na neka naša naučna pitanja", naveo je Masaki Fujimoto, zamjenik generalnog direktora odjela za nauke o sunčevom sistemu u agenciji Jaxa.

Kapsula je sletjela u pustinju na jugu Australije gdje će je na području od oko 100 kvadratnih kilometara pronaći pomoću signala koje odašilje.

"Asteroid Ryugu je povezan s procesom koji je našu planetu Zemlju učinio nastanjivom, Zemlja je ispočetka bila 'suha', na njoj nije bilo vode niti bilo kakvih uslova za život. Smatramo da su udaljena tijela poput Ryugua došla do unutrašnjeg dijela Sunčevog sistema, pogodila Zemlju te tako isporučila vodu i učinila je naseljivom. To je osnovno pitanje na koje tražimo odgovor i smatramo da će nam ovi uzorci pomoći u tome", dodao je Fujimoto, piše CNN.

Slijetanje kapsule označava kraj misije započete u decembru 2014. lansiranjem Hayabuse 2 iz Japana.

Ta će se sonda sada preusmjeriti prema drugom asteroidu u blizini Zemlje na koji bi trebala stići za oko 10 godina.