Neviđeno 10.000 godina
28

Cirkulacija Atlantskog okeana blizu kritične tačke koja može izazvati razarajuće posljedice po svijet

F. H.
Grafika: The Guardian
Grafika: The Guardian
Kruženje Atlantskog oceana kreće se prema kritičnoj tački koja je "loša vijest za klimatski sistem i čovječanstvo", pokazalo je istraživanje.

Naučnici koji stoje iza istraživanja rekli su da su bili šokirani prognoziranom brzinom kolapsa nakon što se dosegne tačka, iako su rekli da još nije moguće predvidjeti koliko će se brzo to dogoditi.

Koristeći kompjuterske modele i prošle podatke, istraživači su razvili indikator ranog upozorenja za slom atlantske meridionalne preokretne cirkulacije (Amoc), ogromnog sistema okeanskih struja koji je ključna komponenta u globalnoj regulaciji klime.

Otkrili su da je Amoc već na putu prema nagloj promjeni, koja se nije dogodila više od 10.000 godina i imala bi strašne implikacije za velike dijelove svijeta.

Amoc, koji obuhvaća dio Golfske struje i drugih snažnih struja, pomorska je pokretna traka koja prenosi toplinu, ugljik i hranjive tvari iz tropskih krajeva prema Arktičkom krugu, gdje se hladi i tone u duboki ocean. Ovo miješanje pomaže u distribuciji energije oko Zemlje i modulira utjecaj globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem.

Ali sistem je narušen bržim od očekivanog topljenjem grenlandskih ledenjaka i arktičkih ledenih ploča, koje izlijeva slatku vodu u more i sprječava tonjenje slanije, toplije vode s juga.

Amoc je pao za 15 posto od 1950. godine i nalazi se u najslabijem stanju u više od tisućljeća, prema prethodnim istraživanjima koja su potaknula nagađanja o približavanju kolapsa.

Do sada nije postojao konsenzus o tome koliko će to biti ozbiljno. Jedna studija prošle godine, temeljena na promjenama u površinskim temperaturama mora, sugerira da bi se točka preokreta mogla dogoditi između 2025. i 2095. Međutim, Meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da su velike, brze promjene u Amocu "vrlo malo vjerovatne" u 21. stoljeću.

Novi rad, objavljen u časopisu Science Advances, otvorio je novi put tražeći znakove upozorenja u razinama saliniteta na južnom dijelu Atlantskog oceana između Cape Towna i Buenos Airesa. Simulirajući promjene u razdoblju od 2.000 godina na računalnim modelima globalne klime, otkriveno je da spori pad može dovesti do iznenadnog kolapsa tokom manje od 100 godina, s katastrofalnim posljedicama.

U novinama se navodi da rezultati daju "jasan odgovor" o tome je li takav nagli pomak moguć: "Ovo su loše vijesti za klimatski sistem i čovječanstvo jer se do sada moglo misliti da je prevrtanje Amoc-a samo teoretski koncept i da će prevrtanje nestati čim se uzme u obzir cijeli klimatski sistem, sa svim njegovim dodatnim povratnim informacijama.”

Također je mapirao neke od posljedica kolapsa Amoca. Razina mora u Atlantiku porasla bi za metar u nekim regijama, poplavivši mnoge obalne gradove. Vlažna i suha sezona u Amazoniji bi se promijenile, potencijalno gurnuvši već oslabljenu kišnu šumu preko svoje vlastite kritične tačke. Temperature u cijelom svijetu fluktuirale bi mnogo nepravilnije. Južna bi hemisfera postala toplija. Evropa bi se dramatično ohladila i imala bi manje oborina. Iako bi ovo moglo zvučati privlačno u usporedbi s trenutnim trendom grijanja, promjene bi nastupile 10 puta brže nego sada, čineći prilagodbu gotovo nemogućom.

"Ono što nas je iznenadilo bila je brzina kojom se ispostavlja račun Bit će razorno", rekao je glavni autor novina René van Westen sa Sveučilišta u Utrecht

Rekao je da još nema dovoljno podataka da se kaže hoće li se to dogoditi u sljedećoj godini ili u narednom stoljeću, ali kada se dogodi, promjene su nepovratne u ljudskim vremenskim okvirima.

U međuvremenu, smjer putovanja je nedvojbeno u alarmantnom smjeru.

“Idemo prema tome. To je pomalo zastrašujuće. Moramo mnogo ozbiljnije shvatiti klimatske promjene", rekao je van Westen piše The Guardian. ​