Nesvakidašnji slučaj
0

Ženka Cane corsa oštenila 14 kučića, 12 preživjelo

Tekst i foto: Erhan Kulenović
(Foto: Čitatelj Sarajevo-x.com)
Čitatelj portala Sarajevo-x.com Erhan Kulenović iskoristio je opciju "Budi reporter" i poslao nam neobičnu i zanimljivu priču o ženki pasmine Cane corso, koja je oštenila 14 kučića, od kojih je preživjelo njih 12.

U naselju Han Ploča, kod Lepenice, opština Kiseljak, ženka italijanske pasmine Cane corsa u vlasnistvu Tarika Hanjalića, oštenila je 14 kučića od kojih je 12 preživjelo.

"Kako sam saznao, prosjek je da osam kučića dođe na svijet. Ženka koja ima dvije godine i kojoj je ovo prvi put da donese mlade na svijet ima i nevjerovatnih 12 sisa što je također rijetkost. Donijela je na svijet šest mužjaka i šest ženki. Svih 12 cukica su zdravi, uživaju u društvu svoje majke i Tarika koji se svakodnevno brine o njima. Neki od njih su pronašli svoje vlasnike, a nekoliko njih još uvijek čeka svoj novi dom", napisao je naš čitatelj u rubrici "Budi reporter".

Cane corso je veliki italijanski pas, nasljednik pasa koji su u koristili u ratnim borbama u Rimskom carstvu. Pasmina je bila dovedena do istrebljenja, ali je '70-ih godina prošlog vijeka spašena zahvaljujući entuzijastima.

Ovaj pas danas je stekao popularnost širom svijeta, a posebno je popularan u SAD-u gdje je stigao 1987. godine. Prosječan životni vijek pasmine iznosi 10 do 11 godina.

Cijena kučića ove pasmine u našoj zemlji košta od 600 do 800 KM.