Vesela atmosfera
103

Željka Cvijanović u opuštenom izdanju: Otputovala u Ugandu pa zaplesala s domaćinima

I. S.
Screenshot: Instagram/zeljka.cvijanovic
Screenshot: Instagram/zeljka.cvijanovic
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović otputovala je u Ugandu na 19. samit 19. šefova država i vlada zemalja Pokreta nesvrstanih, a na društvenim mrežama je objavila kako je dočekana u Kamali.

"U znak zahvalnosti narodu Ugande, priključila sam se domaćinima koji su plesom i pjesmom iskazali dobrodošlicu svojim gostima", napisala je.

Pokret nesvrstanih je međunarodna organizacija koja danas broji 120 zemalja članica koje su smatrale sebe službeno neujedinjene s jednim ili protiv jednog od većih blokova.

Pokret se fokusirao na nacionalne borbe za neovisnost, iskorjenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i suprotstavljanje kolonijalizmu, imperijalizmu i neokolonijalizmu. Zemlje članice su predstavljale 55 posto siromašnog stanovništva Zemlje, većinu vlada na svijetu i skoro dvije trećine članica Ujedinjenih naroda.

Važniji članovi su bili SFR Jugoslavija, Indija, Egipat i Južnoafrička Republika. Bosna i Hercegovina ima status posmatrača, a Pokret nesvrstanih je izgubio na značaju u odnosu na period Hladnog rata. No, prisustvo ovom samitu je prilika da se otvore vrata privredne saradnje.