Najdugovječnija Janus mačka
0

VIDEO / Upoznajte mačku s dva lica i devet života

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Frank i Louie je najstarija mačka s dva lica na svijetu, a odnedavno je njegovo ime uvršteno u Guinnessovu knjigu rekorda.

Frank i Louie je mačka rođena sa genetskom deformacijom zbog koje ima dva lica. Ovo stanje je uzrokovano sindromom nazvanim Janus. Mačke s dva lica ili Janus mačke dobile su ime po rimskom bogu Janusu, bogu vremena i tranzicije, koji se obično prikazuje s dva lica, od kojih jedno gleda na istok, drugo na zapad, jedno u prošlost, drugo u budućnost.

Mačke rođene s ovim sindromom obično žive samo nekoliko sati i zbog toga je Frank i Louie poseban. Naime, krzneni ljubimac jedne žene iz Massachusettsa je ranije ovog mjeseca napunio 12 godina postavši, tako, najdugovječnija Janus mačka na svijetu. Zbog toga je i uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

Ovaj neobičan mačak ima dvoja usta, dva nosa, dva funkcionalna oka i jedno nefunkcionalno i jedan mozak. Njegova vlasnica je lokalnoj radio stanici kazala da se mačak ponaša više kao pas, dozvoljava da ga se vodi na uzici i uživa u vožnji automobilima.