Da sve bude u skladu s tradicijom
0

Unajmljeni profesionalci plaču na sahranama u Kini

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Hu Xinglian pada na koljena pred kovčegom s tijelom Lianga Zhiacaija, neutješno plače i kuka za preminulim, iako ga nije ni poznavala. To zahtjeva njen posao profesionalne ožalošćene koja za novac plače na sahranama.

U nekim dijelovima Kine, na obredima oplakivanja prije samog ukopa, ožalošćeni, poznati pod nazivom "kusangren", unajmljuju se kako bi rodbina bila sigurna da će sahrana proteći u najvećoj mogućoj tuzi. A 53-godišnja Hu je tu da ništa ne prepusti slučaju.

Ona na mjesto oplakivanja dolazi adekvatno odjevena, sa šestočlanom grupom saradnika iz Chongqinga i odmah potom nabrzinu ispita osobe koje su poznavale pokojnika neke osnovne informacije, a sve to kako bi izgledalo da ga oduvijek poznaje.

Kako se na takvim obredima služi hrana, ne ustručava se da se najede sa porodicom preminulog i sve to zalije pivom, a onda se približava kovčegu i počne kukati.

"Zašto si nas tako rano napustio? Zemlju si zavio u crno, rijeke i potoci plaču da bi ispričali tvoju priču - priču o poštenjačini", nariče Hu. "Plačem zbog tvoje djece i unuka. Tako nam je žao što te nismo mogli zadržati. Ovo je zbogom, nema povratka. Dobro nam se čuvaj."

Nakon toga Hu pada na koljena i neko vrijeme puže, a potom se rukuje sa bliskim članovima porodice pokojnika.

Potom uslijedi neka vrsta veselja, pjesma, igra i ples trbušne plesačice. Hu kaže da na taj spektakl ne treba gledati kao na nedostatak poštovanja prema mrtvima.

"Pozdravljanje sa pokojnikom je veoma važan trenutak, tako da ceremonija mora biti adekvatna. Ako se to ne desi, na djecu će se gledati kao na siročiće koji ne poštuju svoje starije", objašnjava plesačica Lin iz Huine grupe.

Kineska tradicija nalaže da djeca i unuci moraju svoju bol izraziti glasno, sa mnogo suza. Ako dovoljno ne plaču, smatra se da nisu dovoljno pobožni. Upravo zbog toga se angažuju profesionalci poput Hu, koja sa svojom grupom ceremoniju oplakivanja čini oproštajem dostojnim velikana.

Hu, pak, ističe da je njen posao veoma naporan.

"Morate izraziti tugu i bol za porodicu koja je izgubila nekog voljenog. Zato morate imati sjajnu kontrolu nad svojim emocijama", objasnila je u razgovoru za AFP.