{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarcima s invaliditetom pomažu seksualni asistenti

F
16.10.2011. u 09:45
0
12
Švicarcima s invaliditetom pomažu seksualni asistenti
0
Švicarcima s invaliditetom pomažu seksualni asistenti
Foto: Ilustracija
Nježnosti trebaju svi, pa tako i osobe s invaliditetom, i taj osjetljiv posao u Švicarskoj nekoliko godina legalno obavljaju seksualni asistenti, no njihovu djelatnost neki ne shvaćaju, a katkad i osuđuju, prenose mediji.
U salonu za erotsku masažu Andana u Zurichu, koji pruža usluge erotske masaže osobama s tjelesnim ili mentalnim invaliditetom, zaposlenica objašnjava da je 90-ih godina stekla diplomu seksualne asistentice. U Švicarskoj od 2003. kurseve za seksualnog asistenta organizira desetak specijaliziranih udruženja.

Takva praksa postoji i u Nizozemskoj, Njemačkoj i Danskoj, dok se drugdje u Evropi o tome raspravlja. Status seksualnih asistenata sličan je radu prostitutki, no ugledniji je. Plaćaju ga isključivo klijenti, a ne socijalne udruge. Ta je djelatnost priznata samo kao dopunski posao i mogu je prakticirati samo osobe koje dokažu da hljeb zarađuju drugom profesijom, objašnjava seksualna pedagoginja za odrasle Catherine Aghte Diserens, predsjednica švicarskog udruženja Seksualnost i hendikep te dodaje da rodbina osoba s invaliditetom bolje prihvata seksualne asistente nego prostituke.

Seksualni asistent Jacques Arnould, kineziterapeut po struci, svjestan je da mnogi ljudi odbacuju takvu djelatnost no objašnjava da osobe s hendikepom "imaju svoje želje, maštarije, očekivanja i frustracije kao i ostali ljudi".

Za primjer navodi seksualnost osoba s Downovim sindromom, a kritičarima poručuje "Oni koji nas stigmatiziraju trebali bi imati toliko poštenja da se raspitaju o tome kakvu seksualnu pomoć pružamo i da pokažu minimum empatije prema osobama s invaliditetom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: